Succesvolle Utrechtse NIX18 aanpak in horeca

De horecaondernemingen aangesloten bij stichting NIX 18 in Utrecht, hebben een succesvolle naleving op de leeftijdsgrens op alcohol van maar liefst gemiddeld 69% . In juli 2017 startten stichting NIX18 in Utrecht, Koninklijke Horeca Nederland Utrecht en de gemeente Utrecht met een aanpak om er voor te zorgen dat in de horeca geen alcohol wordt geschonken aan jongeren onder de 18 jaar. De aanpak houdt in: controles op de naleving van de leeftijdsgrens en het geven van feedback over de bevindingen door een onafhankelijk bureau.

Sinds de start van de aanpak  is de naleving gestegen van 15% naar 69%. De ambitie onder de deelnemende horecaondernemers was al hoog met 65%. Dit doel is overtroffen en daarmee bijna vier keer hoger dan het landelijke nalevingspercentage (17,5%) voor deze branche, gemeten in 2018.

“Deze cijfers laten zien dat de gezamenlijke aanpak tussen horecaondernemers (Stichting NIX18 Utrecht), Koninklijke Horeca Nederland en de gemeente Utrecht werkt! Deze samenwerking is een mooi voorbeeld van samen met de stad werken aan gezondheid van jongeren. Ik nodig dan ook alle horecaondernemers uit om zich aan te sluiten bij dit initiatief”, aldus wethouder Volksgezondheid Eelco Eerenberg

Aanpak

De kracht van de aanpak zit in de frequente controles door het onafhankelijke bureau Objectief en het delen van de ervaringen en tips onder de deelnemende ondernemers. De horecabranche heeft te maken met veel wisselingen van personeelsleden. Dat vraagt om een voortdurende aandacht voor de bewustwording bij de medewerkers. Voldoende reden om leden te blijven werven onder de horecaondernemers.

Op dit moment zijn 36 ondernemers aangesloten bij de stichting. Horecaondernemers zijn positief gestemd over de werkwijze. Een van de deelnemers zegt: “Deelname aan de stichting NIX18 Utrecht zet het NIX18 beleid binnen je zaak structureel op de agenda en geeft je meerdere Tips & Tricks vanuit de ervaring van collega’s. Dat is nodig en werkt!”.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht