Team uit Oog in Al wint Expeditie Warmte

Oog voor Warmte heeft donderdag de Expeditie Warmte gewonnen. Het plan, een samenwerking van inwoners uit Oog in Al met bedrijven Nieuwe Warmte en Windmee Advies, scoorde de meeste punten. De gemeente organiseerde de Expeditie Warmte om te verkennen hoe een buurtwarmtenet een alternatief voor aardgas kan zijn. Expeditie Tirol uit Lunetten werd tweede en Warm Tuindorp eindigde als derde. De teams ontvangen budget om hun plan verder uit te werken.

Oog voor Warmte wil voor de verwarming van woningen gebruik maken van warmte uit het Merwedekanaal (aquathermie). De jury roemde de creativiteit van het plan, met onder meer een drijvende warmtepomp. Het plan heeft daarnaast veel kans om op grote schaal toegepast te worden, gezien het vele water in Nederland. Aandachtspunt is de betaalbaarheid, vooral in de beginfase.

Expeditie Tirol uit Lunetten stelt in haar plan voor om een gezamenlijke lucht-water-warmtepomp als warmtebron te gebruiken. In de buurt zitten ook huurwoningen en dat maakt het extra uitdagend. Dit heeft het team ondervangen door de samenwerking aan te gaan met Bo-Ex. Het team Warm Tuindorp stelt voor om gebruik te maken van warmte uit het riool (riothermie).

Het winnende team krijgt in totaal 23.500 euro om het plan verder uit te werken. Ook de nummers twee en drie krijgen een financiële bijdrage om hun plan verder uit te werken. KDL Duurzaam en Warm Waterlinie vielen buiten de top drie. De gemeente bekijkt nog welke ondersteuning het deze initiatieven kan bieden in de verdere uitwerking.

In de Expeditie Warmte verkenden vijf bewonersinitiatieven uit Lunetten, Oog in Al, Tolsteeg/Oud-Hoograven, Tuindorp en de Zeeheldenbuurt de afgelopen vijf maanden samen met bedrijven hoe zij huizen in hun buurtje of voor hun VvE kunnen verwarmen zonder aardgas. Ze gingen op zoek naar warmte in de buurt, zoals warmte uit rivieren, kanalen of het riool, warmte uit de bodem of restwarmte van een lokaal bedrijf. Een jury met Robert-Jan van Egmond (TKI Urban Energy), Jurgen van der Heijden (AT Osborne), Marjan Minnesma (Urgenda, en Stef Roëll (Economic Board Utrecht) beoordeelde de plannen.

Meer informatie
Ga voor meer informatie naar de website of neem contact op met expeditiewarmte@utrecht.nl.

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht