Twee miljoen extra voor duurzaamheidsleningen

Utrecht trekt nog eens 2 miljoen euro uit voor duurzaamheidsleningen. Hiermee kunnen particuliere woningeigenaren tegen gunstige voorwaarden een lening afsluiten om energiebesparende maatregelen te treffen aan hun woning. De lening wordt steeds populairder. In startjaar 2012 werden nog maar tien leningen aangevraagd, in 2020 waren dat er al 131. In totaal zijn bijna 400 leningen verstrekt. Het gemiddelde leenbedrag is 7500 euro. Woningeigenaren nemen vaak meerdere maatregelen tegelijk.

De gemeente Utrecht verstrekt de leningen met behulp van een fonds. De groeiende populariteit van de lening heeft ervoor gezorgd dat het fonds al een aantal keren is bijgevuld. Door de nieuwe storting van 2 miljoen euro kan de gemeente nieuwe aanvragen blijven honoreren. Uitgaande van een gemiddelde lening van 7500 euro, zou dit betekenen dat zo’n 270 leningen kunnen worden afgesloten. Leningen tot 7500 euro moeten binnen tien jaar worden terugbetaald, voor leningen boven dat bedrag geldt vijftien jaar. De maximale lening is 25.000 euro, het minimum is 2500.

Zonnepanelen en verwarming van de woning
Veel leningen worden gebruikt voor de aanschaf van zonnepanelen. Hoewel zonnepalen financieel meestal aantrekkelijk zijn, is de investering voor mensen vaak een drempel om tot aanschaf over te gaan. De duurzaamheidlening verlaagt deze drempel. Ook ziet de gemeente dat de regeling steeds meer gebruikt wordt voor een duurzamere verwarming van de woning en isolerende maatregelen. Steeds meer aanvragen gaan over meerdere maatregelen tegelijk, bijvoorbeeld dakisolatie en zonnepanelen.

Kijk voor meer informatie en aanvragen op de webpagina Duurzaamheidslening aanvragen.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht