nieuwsbericht gemeente Utrecht

De uitkomst van de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen in de gemeente Utrecht zijn bekend. Nadat de laatste kiezers op 15 maart 2023 hun stem hadden uitgebracht, werd op de stemlocaties de eerste telronde gedaan op partijniveau. Een dag later, op donderdag 16 maart, werden alle stemmen op kandidaatsniveau geteld in de Jaarbeurs. Door de dubbele verkiezingen en de hoge opkomst nam het zorgvuldig tellen van de stemmen iets meer tijd in beslag dan gebruikelijk.

Burgemeester Sharon Dijksma: “De Utrechters hebben met een opkomstpercentage van 61,9% voor de Provinciale Staten de weg naar de stembus gevonden. Ik wil iedereen bedanken die heeft meegeholpen bij deze dubbele verkiezingen. Van de stembureauleden op alle stemlocaties verspreid door de stad, de vrijwilligers in de Jaarbeurs en alle mensen in het stadskantoor.   

GroenLinks grootste partij

GroenLinks kreeg met 22,2% de meeste stemmen voor de Provinciale Statenverkiezing. Gevolgd door D66 en PvdA met respectievelijk 13,6% en 9,3%. Voor zowel waterschap De Stichtse Rijnlanden als Amstel, Gooi en Vecht stemden de meeste mensen op Water Natuurlijk. Alle informatie over de verkiezingen en de complete uitkomst van stemming is te vinden op utrecht.nl/verkiezingen.

Dubbele stembureaus drukst bezocht

Utrecht telt 258.791 kiesgerechtigden voor de Provinciale Staten, 295.709 voor het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en 231 voor Amstel, Gooi en Vechtstreek, het kleinste waterschap van de stad. De opkomstpercentages waren respectievelijk 61,9%, 54,5% en 59,7%. In 2019 was dat respectievelijk: 60,9%, 53,8% en 55,0%.

Stemmen kon 15 maart bij een van de 177 Utrechtse stembureaus op de 164 verschillende locaties. Het dubbele stembureau in Buurtcentrum de Musketon in de wijk Lunetten werd het drukst bezocht. Ook op de meest centrale stemlocatie van Nederland, Utrecht Centraal Station, wisten de Utrechters de weg naar de stembus goed te vinden.

Definitieve uitslag


Uiterlijk 18 maart worden de processen-verbaal en tellingsbestanden geplaatst op: utrecht.nl/verkiezingen. Hierin kan de uitslag per stembureau en per kandidaat worden bekeken. Op 24 maart om 13.00 uur stelt het centraal stembureau de definitieve uitslag van de Provinciale Statenverkiezing vast. Deze zitting kan gevolgd worden via de livestream of in het provinciehuis (Archimedeslaan 6, Utrecht) zelf. De zitting is openbaar.

De definitieve uitslagen van de verkiezingen van de twee Utrechtse waterschappen, maken zij zelf bekend. De waterschappen houden beiden een eigen zitting op 23 maart. Deze zittingen zijn ook openbaar.

Bent u benieuwd hoe Utrechters stemden tijdens andere verkiezingen? Bekijk de uitslagen van vorige verkiezingen in Utrecht.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht