Uniek woonzorgconcept met 111 woningen voor senioren en gezinnen

In de buurt Leeuwesteyn in Leidsche Rijn komt een bijzonder woonzorgconcept met 111 sociale huurwoningen. Het woonzorgconcept bestaat uit een woonblok met 94 duurzame appartementen voor senioren en 17 eengezinswoningen rondom een gezamenlijke groene binnentuin met ruimte om te bewegen, spelen en ontmoeten. Vandaag ondertekenden de gemeente Utrecht en woningcorporatie Mitros een overeenkomst om dit unieke woonzorgconcept te realiseren. Dankzij de samenwerking met zorginstelling AxionContinu kunnen ouderen hier zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen.

De 94 appartementen worden levensloopbestendig ontwikkeld en zijn bedoeld voor senioren met of zonder zorgbehoefte. Bewoners kunnen gebruik maken van zorg aan huis, die door AxionContinu wordt verleend.

“In een groeiende stad als Utrecht, is het zo belangrijk dat er ook woningen beschikbaar komen voor senioren”, legt wethouder Eelco Eerenberg (Ruimtelijke Ontwikkeling en Wijk Leidsche Rijn) uit. “Vaak willen zij wat kleiner wonen en laten veelal een grotere woning achter. Die komt dan beschikbaar voor bijvoorbeeld een jong gezin, en zo komt er meer beweging in de woningmarkt. Bovendien is dit een mooi woonconcept, waar bewoners worden gestimuleerd om in het dagelijkse leven naar elkaar om te kijken.”

“We zijn verheugd dat we op deze plek 111 woningen, waarvan 94 voor ouderen, kunnen toevoegen. Voor ouderen zijn comfort en sociaal contact belangrijke drijfveren”, zegt Henk Peter Kip, directievoorzitter Mitros. “Dankzij de ontmoetingsruimte en gezamenlijke binnentuin kunnen we ontmoetingen tussen de bewoners stimuleren. Een ander belangrijk aspect aan het zelfstandig blijven wonen is dat de voorzieningen hier optimaal voor zijn ingericht. Daarom zijn we de samenwerking aangegaan met AxionContinu.”  

Het woonzorgconcept sluit goed aan bij de ambities van de gemeente om zorg zo dichtbij mogelijk op maat te organiseren. “Het nieuwe woonconcept past bij onze visie op zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen”, zegt Marie-Claire van Hek, lid van de raad van bestuur van AxionContinu, een organisatie voor wonen, zorg en revalidatie. “Naast het wonen in een betrokken leefgemeenschap is goede zorg aan huis een belangrijke voorwaarde voor ouderen om langer thuis te kunnen wonen. Hoe dit er precies uit gaat zien, werken we komende periode samen met Mitros uit.” 

De 111 woningen komen aan de Eerste Muntmeesterslaan, grenzend aan het toekomstige Park Leeuwesteyn. Het complex krijgt een gezamenlijke binnentuin om te ontmoeten en bewegen, en parkeerplaatsen op het eigen terrein. De woningen zijn energiezuinig met een warmtepomp en PV-panelen op het dak. De sociale huurwoningen worden verhuurd door Mitros en de zorg wordt geleverd door AxionContinu. De bouw start eind 2022.

Leeuwesteyn is een duurzame buurt, vol in ontwikkeling, in de wijk Leidsche Rijn. Er komen hier ongeveer 1.100 koop- en huurwoningen. Inmiddels zijn zo’n 440 woningen opgeleverd.

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht