nieuwsbericht gemeente Utrecht

De Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht, Hogeschool Utrecht, de SSH en Stichting Internationale School hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om samen een collectieve warmte- en koudeopslaginstallatie (WKO) te realiseren. Met deze installatie worden een groot deel van hun gebouwen op het Utrecht Science Park (USP) in de toekomst duurzaam verwarmd én gekoeld.

Met de ondersteuning van de gemeente en provincie Utrecht werken de USP-partners aan het verduurzamen van het energieverbruik binnen het USP. Begin dit jaar ondertekenden de USP-partners een intentieverklaring en afgelopen week tekenden zij de samenwerkingsovereenkomst om samen een WKO te realiseren. Een mooie stap in de ambitie van een aardgasvrij USP voor 2040.

Wethouder Lot van Hooijdonk: “We willen in Utrecht zoveel mogelijk schone energie opwekken én die energie zo efficiënt mogelijk gebruiken. De verschillende bewoners van het Utrecht Science park laten zien hoe we dat kunnen bereiken. Door slim samen te werken en gezamenlijke oplossingen te zoeken.”

CO2-besparing

Bij een WKO-installatie wordt koude of warme energie in de bodem opgeslagen. Door meerdere gebouwen aan elkaar te koppelen met een WKO-installatie kan het warmte of koude overschot van het ene gebouw worden gebruikt om het warmte of koude tekort van een ander gebouw aan te vullen.

Zo gaat er minder energie verloren en zorgt de collectieve installatie voor CO2-besparing en een lagere energierekening. Door samen te werken profiteren alle partijen bovendien van schaalvoordelen doordat er minder bronnen hoeven te worden geboord. Tenslotte gaat het duurzame warmtesysteem concreet bijdragen aan een aardgasvrij USP. De omvang van de collectieve WKO is daarbij gelijk aan een warmtevoorziening van ongeveer 2600 huishoudens.

Start selectieprocedure

Nu de samenwerkingsovereenkomst is ondertekend start de selectieprocedure voor een aannemer. Als alles volgens plan verloopt kan medio 2023 de opdracht worden gegund voor de bouw van het WKO-systeem.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht