nieuwsbericht gemeente Utrecht

Zowel de subsidie per vierkante meter als de maximale subsidie voor bedrijven, stichtingen en verenigingen wordt verhoogd. Ook stijgt de subsidie mee met het waterbergend vermogen van het dak. Hiermee moedigt de gemeente Utrecht haar bewoners aan om de stap te zetten naar een groenere toekomst. Met de introductie van de subsidieregeling in 2009 heeft Utrecht bijna 13 hectare groen dak weten te realiseren. Groene daken isoleren het huis, houden regenwater vast en zorgen voor meer leefruimte voor insecten. Met de uitbreiding van de subsidie, die per 1 juli 2024 ingaat, wordt de regeling nog toegankelijker en aantrekkelijker voor Utrechters die willen bijdragen aan een groenere, gezondere stad.

Wat verandert er? 

Omdat door inflatie ook het aanleggen van een groen dak duurder is geworden, wordt de subsidie per vierkante meter verhoogd. Zo wordt het makkelijker om de stap te zetten naar een groen dak. Voor stichtingen, verenigingen en andere rechtspersonen wordt de maximale subsidie meer dan verdubbeld, tot €50.000 (voorheen maximaal €20.000). Voor U-pashouders worden de kosten voor een groenblauw dak volledig gesubsidieerd, tot de vastgestelde maximale subsidie per vierkante meter. Tot slot is het minimum oppervlak dat men aan moet leggen voor de subsidie verlaagd van 10m2 naar 6m2 groen dak (zonder de grindrand). 

"De potentie voor groene daken in onze stad is enorm! Naast de groene daken van bushokjes, heeft Utrecht maar liefst 500 hectare dakoppervlak dat 'vergroend' zou kunnen worden. Zo maken we Utrecht groener, biodiverser en beter bestand tegen het veranderende weer door klimaatverandering. De vernieuwde subsidieregeling gaat hier een flinke bijdrage in leveren." Aldus wethouder Susanne Schilderman. 

 

Van groen naar groenblauw 

Susanne Schilderman: "Wat nieuw is, is dat je meer subsidie kan krijgen als je dak meer water op kan vangen. Door planten en bloemen met een ander soort ondergrond te gebruiken bijvoorbeeld, stijgt het waterbergend vermogen van het dak. Dan zijn het niet alleen groene, maar groenblauwe daken. Belangrijk nu het door klimaatverandering vaker hard regent." Behalve het voorkomen van wateroverlast, is het regenwater nuttig voor de planten op het dak, die op hun beurt weer leefruimte bieden aan vogels, bijen en andere insecten. Planten dragen daarnaast bij aan het verkoelen van de directe omgeving. Voor bewoners is een groenblauw dak een mooi middel om de woning te isoleren. Koeler in de zomer en warmer in de winter. Bovendien gaat een groen dak wel 2 keer langer mee dan normale dakbedekking. 

Groene daken van schuurtjes in achtertuinen

De subsidie aanvragen 

Bewoners kunnen de subsidie aanvragen voor een enkel dak, maar ook in een verzamelaanvraag met andere buurtbewoners. Dit kan helpen om aan de minimale vierkante meters te komen. Zo zijn er straatbewoners die allemaal hun schuurtje een groenblauw dak geven. Een kleine ingreep met grote impact voor de buurt. Bedrijven, stichtingen en verenigingen kunnen naast de groenblauw dak subsidie van de gemeente, ook een subsidie vanuit de provincie aanvragen. Dat maakt vergroenen extra aantrekkelijk.

Alle informatie over de subsidie is te vinden op utrecht.nl/groenblauwedaken. Hulp en ondersteuning bij een groenblauw dak vind je via Servicepunt Duurzame Daken. 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht