nieuwsbericht gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht zoekt in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie en de Provincie Utrecht vrijwilligers die met speciale draagbare meetkastjes de temperatuur meten in buurten met weinig groen. In het onderzoeksproject 'Groene Buurt, Koele Buurt', brengen inwoners in vier groenarme Utrechtse buurten (Kanaleneiland, Rivierenwijk, Ondiep en Zuilen) de temperatuur en hittestress in kaart. Inwoners van deze wijken kunnen zich nu aanmelden voor dit project.

Utrechters uit vier buurten kunnen zogenoemde 'Hittehelden' worden en deze zomer met draagbare meetkastjes informatie verzamelen over hitte en luchtvochtigheid. Deze meetkastjes zijn licht en makkelijk te bevestigen aan bijvoorbeeld een tas of sleutelbos, zodat ze goed mee te nemen zijn bij dagelijkse bezigheden zoals het doen van boodschappen of een rondje door de wijk. Daarnaast leggen de vrijwilligers hun persoonlijke ervaring van hitteoverlast vast via de sensor of de app.

Wethouder Susanne Schilderman (Openbare Ruimte, Klimaatadaptatie).“We weten dat bepaalde delen van Utrecht heel veel warmer worden dan andere delen en dat dit te maken heeft met de hoeveelheid groen. Met dit project willen we die hitte in kaart brengen én onderzoeken hoe dit door inwoners van onze stad beleefd wordt. De data die de deelnemers verzamelen kunnen we goed gebruiken om buurten te verkoelen."

Met het project ‘Groene Buurt, Koele Buurt’ worden ook activiteiten in de buurt georganiseerd over hitte en de verkoelende werking van groen. Tijdens deze activiteiten worden ook de resultaten van het lopende onderzoek besproken, leren bewoners over maatregelen die hitte kunnen verminderen en werken ze samen met experts van Natuur en Milieufederatie Utrecht aan een plan om de wijk te verkoelen. Zo worden er onder andere workshops georganiseerd over de aanleg van geveltuinen.

Partners in groen
Verstedelijking, hete zomers, droogte en zware regenbuien dagen de stad uit. Ook andere Europese steden hebben met deze uitdagingen te maken en daarom zoekt Utrecht actief Europese samenwerking op om te leren van elkaar en samen oplossingen te onderzoeken. UrbanReleaf, het overkoepelende Europese burgerwetenschap project waarvan 'Groene Buurt, Koele Buurt' een onderdeel is, brengt verschillende partners samen. Waaronder de Gemeente Utrecht, de Provincie Utrecht, Natuur en Milieufederatie Utrecht, Wijkplatform Noordwest, Burennetwerk Zuilen, De Nieuwe Jutter en Stichting SECU. Utrecht is één van de zes Europese pilotsteden naast Riga, Dundee, Mannheim, Cascais en Athene.

Meer informatie over het project en informatie over aanmelden: Groene Buurt, Koele Buurt - Samen Meten Utrecht

 

Bijschrift: Meetkastje dat gebruikt wordt in het onderzoek en temperatuur en luchtvochtigheid meet (bron: ICCS)

 

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht