nieuwsbericht gemeente Utrecht

Geweld hoort nergens thuis, ook niet in Utrecht. Die boodschap wordt van 16 september t/m 11 oktober verbeeld op het stationsplein met de rondreizende expositie ‘Wij… doorbreken de cirkel van geweld’ van Stichting Open Mind over huiselijk geweld en kindermishandeling. Donderdagmiddag opende wethouder Eelco Eerenberg in aanwezigheid van ervaringsdeskundigen deze indringende tentoonstelling met persoonlijke portretten en verhalen.

Verborgen geweld

Ieder jaar krijgen in Nederland 1 miljoen mensen te maken met huiselijk geweld. Als slachtoffer, dader of getuige. Huiselijk geweld, waaronder kindermishandeling en seksueel geweld, is het grootste geweldsprobleem, dat in alle lagen van de bevolking voor komt maar het meest verborgen is. Betrokkenen trekken zelf vrijwel nooit aan de bel. Vaak schamen slachtoffers en ook daders zich. En de omgeving weet meestal niet wat ze kunnen doen. Daarom geeft Utrecht dit najaar extra aandacht aan huiselijk geweld. Om het taboe te doorbreken en vooral de omgeving alert maken en aan te moedigen om aan de bel te trekken bij Veilig Thuis (www.veiligthuis.nl).

Maak het verschil

Wethouder Eelco Eerenberg“Ik ben blij dat wij gaststad zijn voor deze expositie. Want aandacht voor en actie tegen huiselijk geweld is helaas hard nodig. Zodat we elkaar zien en kunnen steunen als dat nodig is. Misschien maak jij wel net het verschil door het gesprek aan te gaan met iemand die hulp nodig heeft. Voor je eigen buurmeisje, je opa, je beste vriend of vriendin. Of binnen je eigen school, werk, familie of zelfs binnen je eigen gezin. Samen kunnen we de cirkel van geweld doorbreken.”

Portretten

De expositie ‘Wij… doorbreken de cirkel van geweld’ bestaat uit 27 portretten van mensen die te maken kregen met o.a. huiselijk geweld, seksueel misbruik en kindermishandeling. Ze poseren samen met diegenen die hen het zetje gaven om hun cirkel van geweld te doorbreken. De expositie is een project van Stichting Open Mind in samenwerking met het landelijk programma GHNT (Geweld Hoort Nergens Thuis) van het ministerie van VWS. Voor meer informatie over de expositie in Utrecht en Amersfoort en het bijbehorende programma kijk op www.stichtingopenmind.nl/wij-utrecht.

Meer informatie/ wat kun jij doen?

Heb jij nu vermoedens of maak jij je zorgen om iemand? Neem dan (gratis & anoniem) contact op met Veilig Thuis Utrecht. Samen met jou kijken zij wat er nodig is en wat je zelf kunt doen. 0800 2000 (24/7) | veiligthuis@samenveilig.nl | chatten via www.veiligthuisutrecht.nl (9 – 17 uur)

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht