Utrecht helpt huiseigenaren bij energiemaatregelen

Utrecht stelt energiecoaches en energieboxen gratis beschikbaar voor huiseigenaren met een lager inkomen die hun woning duurzamer willen maken. De gemeente start met een proef voor vijftig bewoners. Ook stelt het college opnieuw 800.000 euro beschikbaar voor duurzaamheidsleningen, vanwege de toenemende populariteit van deze lening. Het college wil de energietransitie hiermee voor iedereen haalbaar en betaalbaar maken.

 

Bewoners kunnen de energiecoach langs laten komen voor tips over het verminderen van het energiegebruik. In de energiebox zitten energiebesparende producten, zoals ledlampen, tochtstrips, een douchewekker en radiatorfolie. Met advies van de coaches en de energiebox kunnen bewoners zelf makkelijk kleine energiemaatregelen nemen. Zo kunnen mensen energie besparen en gaat de energierekening omlaag.

De gemeente benadert dit najaar de huiseigenaren die voor dit gratis advies in aanmerking komen. De coaches en energiebox zijn al een aantal jaren beschikbaar voor huurders. Mensen besparen hiermee gemiddeld 115 euro per jaar, zo'n 10 procent van de gemiddelde energiekosten. De energieboxen zijn populair; op 11 juli reikt wethouder Lot van Hooijdonk (energie) de 4000e box uit.

Duurzaamheidslening
De duurzaamheidslening stimuleert op een laagdrempelige manier Utrechtse huiseigenaren om stevige energiemaatregelingen te nemen, zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Een lening bedraagt minimaal 2500 en maximaal 25.000 euro en wordt aangeboden via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Utrecht verstrekte sinds 2012 179 leningen. Huiseigenaren die een duurzaamheidslening willen aanvragen, kunnen terecht op www.utrecht.nl/duurzaamheidslening.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht