nieuwsbericht gemeente Utrecht

In Utrecht komt slechte isolatie veel voor bij woningen die onderdeel zijn van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Daarom start de gemeente met een aanpak om leden van VvE’s te helpen bij het isoleren van hun woningen. Als eerste zijn kleine VvE’s met maximaal 7 appartementen aan de beurt om mee te doen.

Subsidies en leningen voor kleine vve's

Alle kleine VvE's in Utrecht die zelf aan slag gaan met energie besparen kunnen via de gemeente extra subsidie en een lening met een lage rente krijgen. De slecht geïsoleerde woningen in kleine VvE's kunnen boven op de landelijke subsidies 1.500 euro extra subsidie per woning krijgen als ze twee isolatiemaatregelen uitvoeren. Hiernaast is de Stimuleringslening voor kleine VvE’s per mei beschikbaar, waarmee er maximaal 25 duizend euro per woning voor onderhoud en energiebesparing kan worden geleend tegen een lage rente van 1,6% met een looptijd van 20 jaar. “We starten met het stimuleren van kleine VvE’s om de woningen beter te isoleren en energie te besparen. Op de lange termijn is dit belangrijk om de energiekosten van bewoners betaalbaar te houden”, aldus wethouder Lot van Hooijdonk (Energie).

Vernieuwd VvE-loket

Onlangs is ook het speciale VvE-loket op de website van de gemeente vernieuwd (www.utrecht.nl/vveloket). Via dit loket kunnen (leden van) VvE’s nu makkelijker en overzichtelijker alle informatie vinden die van belang is bij het energiezuiniger maken van woningen. Ook biedt het loket de komende jaren in buurten met slecht geïsoleerde woningen energieadvies en procesondersteuning aan VvE’s om die beter te isoleren. De eerste isolatieaanpak is gericht op kleine VvE’s in de wijken Elinkwijk-Julianapark en in de Watervogelbuurt.

Start isolatieaanpak in Elinkwijk-Julianapark en Watervogelbuurt

Bij wijze van proef ontvangen een aantal kleine VvE's in Elinkwijk-Julianapark en de Watervogelenbuurt gratis energieadvies en procesondersteuning. Ook wordt in deze buurten geëxperimenteerd met een speciaal vangnet voor eigenaar-bewoners die woningisolatie niet kunnen betalen. In sommige gevallen kan een eigenaar-bewoner met een laag inkomen zelfs de volledige kosten van twee isolatiemaatregelen vergoed krijgen. Lot van Hooijdonk: "Als gemeente vinden we het belangrijk dat alle Utrechters kunnen profiteren van woningisolatie en een lagere energierekening."

Op 28 mei om 19.30 organiseert de gemeente Utrecht een gratis webinar voor alle kleine VvE’s, dus met maximaal 7 appartementen, in de stad. Hierin wordt nader uitleg gegeven over de subsidie en leningsmogelijkheid. Aanmelden kan via www.utrecht.nl/kleinevve

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht