Utrecht hijst Progress Pride-vlag

Bij de aanvang van het Utrecht Rainbow Festival op 9 oktober hijst Utrecht de Progress Pride vlag. Op deze vlag zijn naast de bekende regenboogkleuren de kleuren zwart, bruin, blauw, roze en wit meegenomen. Deze staan symbool voor LHBTI+ personen van kleur, trans- en non-binaire personen en personen die leven met aids of hieraan zijn overleden. Vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus zijn grote evenementen, zoals de Walk of Love, het Midzomergracht festival en de Canal Pride afgelopen voorjaar geannuleerd. Tijdens het Utrecht Rainbow Festival vinden er een aantal activiteiten alsnog plaats met inachtneming van de huidige coronamaatregelen. Het digitaal hijsen van de Progress Pride-vlag met alle partners vormt het startschot van het festival. De vlag wappert drie dagen op gemeentelijke locaties.

“Ik ben erg trots op het Utrechtse LHBTI+-veld,” zegt wethouder Diversiteit Linda Voortman. “Ondanks alle gevolgen van de coronamaatregelen, is er een mooi programma opgesteld voor het Utrecht Rainbow Festival. Ook zijn er het afgelopen jaar goede resultaten geboekt. Zo ondertekenden we dit jaar de Nederlandse Intersekseverklaring en zijn onze toezichthouders getraind op het omgaan met genderdiversiteit”. 

Utrecht Rainbow Festival
Het festival vindt plaats van 9 tot en met 11 oktober en is een samenwerking tussen verschillende organisaties in de stad, waaronder COC Midden-Nederland, het Midzomergrachtfestival, Anteros, Colored Qollective, Stichting Pann en het Queer Film Festival. Tijdens het weekend zijn er een hoop activiteiten te doen in de stad, uiteraard allemaal uitgevoerd binnen de geldende coronamaatregelen. Er zijn debatten, wandelingen en films en op zondag 11 oktober zal de jaarlijkse Annie Brouwer-Korfprijs uitgereikt worden. Meer informatie over het programma is te vinden op www.rainbowfestival.nl.  

Nieuw meldplatform
Tijdens het Utrecht Rainbow Festival start ook de campagne rondom het nieuwe LHBTI+-anti-discriminatiemeldplatform. In samenwerking met Art. 1 MN en het COC is een laagdrempelig online meldplatform ontwikkeld waar Utrechters pesterijen, intimidaties of geweld kunnen melden. Naast het bieden van een luisterend oor en het geven van advies, geeft het centraal meldplatform een beeld over de omvang en aard van de meldingen. 

Voortgang Regenboogagenda 
Utrecht is bijna twee jaar op weg met de uitvoering van de Regenboogagenda 2019-2022. Met veel acties uit de agenda ligt Utrecht op koers, zo blijkt uit de voortgang Regenboogagenda die vandaag naar de Utrechtse gemeenteraad is verzonden. De gemeente blijft doorgaan met wat er goed gaat en er zijn enkele thema’s die de komende periode meer aandacht krijgen, zoals de samenwerking met de Provincie Utrecht en andere steden in de regio om zo gezamenlijk op te trekken. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, anti-discriminatie, onderwijs en hulpverlening.
 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht