Utrecht in actie tijdens Duurzaam Weekend 2021

Utrecht zet actief in op een gezonde, groene en veilige stad en krijgt daarbij steeds vaker hulp van inwoners. Tijdens het Duurzaam Weekend van 9 t/m 11 juli wordt in dat kader een grote opruimactie georganiseerd. Inwoners kunnen op zaterdag 10 juli vanaf het Neude gezamenlijk zwerfafval opruimen. De gemeente zorgt voor genoeg materialen voor iedereen, zoals vuilniszakken, knijpers en speciale pincetten om sigaretten mee op te rapen.

Een grote stad schoon, groen en duurzaam maken én houden is een flinke opgave. In Utrecht lopen veel verschillende initiatieven om dat voor elkaar te krijgen. De actie in het Duurzaam Weekend sluit dan ook goed aan op de ontwikkelingen van de laatste maanden. Steeds meer inwoners dragen bij door het opruimen van afval. Zo heeft de gemeente Utrecht al ruim 5000 afvalknijpers uitgedeeld aan inwoners die willen bijdragen en is er een groep vrijwilligers die elke 2 weken een andere wijk opruimt. Ook dit weekend deelt de gemeente materialen uit voor de opruimactie.

Kees Diepeveen, wethouder openbare ruimte: “Acties zoals deze zijn niet alleen mooi, maar ook heel belangrijk voor de stad. Door samen in actie te komen helpen we de stad mooi en schoon te houden. Er zijn al zo veel mensen die helpen! Ik hoop dat dit nog meer mensen inspireert om bijvoorbeeld zwerfafval op te ruimen of zelf groen aan hun (gevel)tuin toe te voegen. 60% van de openbare ruimte is in het beheer van bedrijven en onze inwoners. Iedere stap die we met hen kunnen zetten leidt tot een groenere en aangenamere stad”.

Op zaterdag 10 juli tussen 13:00 en 14:00 wordt de zwerfafval-actie ‘Utrecht Plandelt!’ georganiseerd. Utrechters kunnen zich aanmelden en op de Neude verzamelen om samen zwerfafval op te rapen. De nadruk ligt vooral op de sigarettenpeuken die vaak in de stad liggen, want 10 juli is óók de datum van de landelijke actie ‘Plastic Peukmeuk’. Er worden in meer dan 60 steden sigarettenfilters geraapt, geteld en geregistreerd. Er worden speciale pincetten uitgedeeld, waarmee de peuken kunnen worden opgeraapt.

Wethouder Diepeveen zal ook bij de actie aanwezig zijn en helpen sigaretten plandelen. Het initiatief voor de actie komt van Anton Damen. Antonis al een aantal jaar als ‘plandelman’ actief in de strijd tegen zwerfafval en heeft samen met de gemeente de eerste knijperhub van de stad gerealiseerd in de tuin van zijn oude huis in Lunetten. Iedereen uit de buurt kan daar een knijper lenen en vuilniszakken pakken.

Meer informatie lezen of aanmelden kan via Utrecht Plandelt! - Duurzame week.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht