nieuwsbericht gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht investeert in het culturele hart Berlijnplein in Leidsche Rijn. Op Berlijnplein komen circulaire gebouwen en buitenruimte met expositieruimtes, studio’s voor dans, theater en muziek, een presentatieruimte, ateliers, horeca en werkplaatsen voor onderwijs en creatieve industrie. In de afgelopen jaren is Berlijnplein uitgegroeid tot een culturele plek met programma rondom het thema ‘De Toekomst van de Stad’. In de plannen voor de nieuwbouw staat innovatie dan ook vanzelfsprekend voorop. Voor de ontwikkeling van 9.200 m2 circulaire gebouwen en publieksruimte is een bedrag van 45,2 miljoen begroot.

De Toekomst van de Stad
Stadslab RAUM is vier jaar geleden op Berlijnplein gestart met het programmeren van culturele activiteiten, zoals wisselende exposities, festivals, markten en buurtactiviteiten. Op Berlijnplein komen bezoekers in aanraking met verhalen en ideeën over de toekomst van de stad. In korte tijd is Berlijnplein, met de betrokkenheid van DePlaatsmaker als kwartiermaker en beheerder, gegroeid van één naar vijf organisaties: Goede Vrijdag, Het NUT (Nieuw Utrechts Toneel), Jonge Honden en Buurtwerkkamer sloten aan in 2020. In 2021 komen daar nog eens drie dansgezelschappen bij: IRC, 155 en SHIFFT Ook de HKU heeft de intentie zich hier te vestigen. In 2025 is er met de oplevering van de nieuwbouw voor nog veel meer partijen een plek op Berlijnplein.

“Voor veel bewoners en bezoekers is de verdere ontwikkeling van Berlijnplein het puzzelstukje dat Leidsche Rijn Centrum compleet maakt. Voor iedereen is er straks genoeg te doen. Of je nou graag een festival bezoekt, van dans en theater geniet of hier anderen wilt ontmoeten, Berlijnplein geeft invulling aan de aantoonbare behoefte aan meer cultuur in de wijk. De trend is dat het aantal bezoekers uit de wijk, de stad en uit het land jaarlijks stijgt. Juist ook in de afgelopen periode zijn hier mooie initiatieven ontstaan en we vinden het belangrijk om het voortouw te nemen en te investeren in de toekomst. Wat hier op Berlijnplein tot stand komt is uniek op allerlei vlakken. Een plek waar Utrecht trots op kan zijn!” aldus Anke Klein (wethouder Cultuur)

De toekomst is circulair
Berlijnplein wordt het voorbeeld van circulair bouwen. Circulair is meer dan het gebruik van herbruikbare of hergebruikte materialen, het is ook gebouwen maken die in de toekomst verschillende functies kunnen huisvesten. Keuzes in het ontwerp komen tot stand op basis van de wensen van de (toekomstige) gebruikers en het publieksprogramma: vorm volgt ambitie. De gemeente start een aanbesteding om een partij te zoeken die de gebouwen en publieke ruimte kan ontwerpen, bouwen en (deels) onderhouden.

Investering
Het besluit om nu te investeren in de verdere ontwikkeling van het culturele hart van Leidsche Rijn is gebaseerd op de ervaringen van de afgelopen jaren en op de aantoonbare behoefte aan culturele activiteiten in Leidsche Rijn en de stad. De middelen voor de investering in Berlijnplein zijn eerder door de gemeenteraad hiervoor gereserveerd.

Kijk voor meer informatie op www.berlijnpleinutrecht.nl.

Kunstwerk (onderdeel van Living Apart Together): Monàx van Siba Sahabi

Foto: Juri Hiensch

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht