nieuwsbericht gemeente Utrecht

Utrechters kunnen binnenkort gebruik maken van 1500 deelfietsen, elektrische deelbromfietsen en elektrische deelbakfietsen verspreid over de stad. Donkey Republic breidt haar huidige aanbod deze maand uit naar 600 fietsen, terwijl de nieuwe aanbieder TIER Mobility vanaf oktober 500 elektrische fietsen en 300 elektrische bromfietsen plaatst. Cargoroo kreeg al eerder toestemming om 100 elektrische bakfietsen te plaatsen.

De eerste buurtbakfietsen komen deze maand, met name in woonwijken. Met de uitbreiding van het aanbod aan deelvervoer, hoopt Utrecht dat meer mensen gebruik gaan maken van deze duurzame en ruimtebesparende manier van vervoer.

Samen met de aanbieders maakt de gemeente afspraken over de locaties waarop de nieuwe deelvoertuigen komen. In het centrum ligt de prioriteit bij (elektrische) deelfietsen. De elektrische deelbromfietsen komen vooral bij P+R’s en OV-knooppunten. De buurtbakfietsen staan op vaste plekken in verschillende woonwijken waar de vraag het grootst is.

Gebruikers kunnen via een app van de aanbieder toegang krijgen tot de fiets of bromfiets. In de app is ook te zien waar de fietsen en bromfietsen worden aangeboden en waar ze kunnen worden ingeleverd. Gebruikers kunnen per rit betalen of een abonnement afsluiten. Utrecht werkt mee aan de landelijke ontwikkeling van één app (Gaiyo) waar alle deelvoertuigen aangeboden worden. Dit heet Mobility as a Service, kortweg MaaS. Daarbij kunnen gebruikers via één app al het mogelijke vervoer plannen, boeken en betalen.

Leefbare en bereikbare stad
Deelvervoer is belangrijk om Utrecht leefbaar en bereikbaar te houden, zeker gezien de groei van de stad. Daarom vergroot en verbreedt Utrecht het aanbod om het groeiend gebruik van deelvervoer verder te stimuleren. Als meer bewoners en bezoekers (elektrische) fietsen, bromfietsen en auto’s delen, zijn minder vervoermiddelen nodig. Hierdoor verbetert de bereikbaarheid en de luchtkwaliteit. Ook ontstaat meer ruimte op straat omdat minder (fiets)parkeerplaatsen nodig zijn. Die ruimte kan worden gebruikt voor groen of speelplekken. 

Meer informatie leest u hier in de brief die naar de gemeenteraad is gestuurd. 
 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht