Utrecht opent eerste visdeurbel ter wereld

Vissen kunnen de Utrechtse Weerdsluis vanaf nu passeren dankzij een visdeurbel. De wereldprimeur moet vissen helpen om de sluis te passeren op zoek naar een plek om eitjes te leggen en zich voort te planten. Online zijn beelden van een onderwatercamera live te zien. Bezoekers van de website kunnen op een digitale deurbel drukken als er vissen in beeld zijn. Dit sein gaat naar de sluiswachter, die de deuren kan openen.

Ieder voorjaar zwemmen duizenden vissen van de Vecht naar de Oudegracht, maar op hun route moeten ze soms lang wachten bij de Weerdsluis. Dit vergroot het risico om te worden opgegeten door bijvoorbeeld een reiger of aalscholver. De vissen zwemmen vanuit de Vecht via de Oudegracht naar de Kromme Rijn, waar ze zich voortplanten. Sommige vissen leggen tientallen kilometers af.

“We willen dat Utrecht niet alleen een fijne plek is voor mensen, maar óók voor planten en dieren,” zegt wethouder Lot van Hooijdonk (groen). “Daarom helpen we dieren om veilig van de ene plek naar de andere te gaan. Dat deden we al met faunapassages: speciale oversteekplekken, zoals tunnels en buizen, voor dieren. En nu ook met de visdeurbel.”

Onderwaterleven
De visdeurbel moet ook meer inzicht geven in de soorten en het aantal vissen dat in de Utrechtse wateren voorkomt. Van Hooijdonk: “Die kennis gebruiken we om de kwaliteit van het onderwaterleven te verbeteren. Verder is de visdeurbel een mooie manier om de kennis van bewoners en bezoekers van Utrecht te vergroten. Er gebeurt veel meer in het water dan veel mensen weten.”

De visdeurbel is een initiatief van de gemeente Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. De visdeurbel is te zien op www.visdeurbel.nl.   

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht