nieuwsbericht gemeente Utrecht

Utrecht presenteert vanavond voor het eerst een visie op de nachtcultuur. De vele clubs, podia, dj’s, radiostations, makers, creatieven en horeca die in de stad actief zijn, zorgen voor een bruisende Utrechtse nacht. Een bruisendere nachtcultuur met meer typen cultuur- en muziekprogrammering in nachtclubs en podia. Dit en meer ambities staan in de eerste Nachtvisie 2030 die Utrecht vanavond presenteert. De gemeente wil actie om de sector beter te ondersteunen en te faciliteren, bijvoorbeeld met een nachtspreekuur. In 2030 zijn daarom de locaties voor de Utrechtse nacht uitgebreid. En er komt meer ruimte voor de ‘rafelranden’ in de nacht.

Nachtcultuur is belangrijk voor de aantrekkelijkheid van een grote stad als Utrecht. “Ieder jaar ontdekken nieuwe groepen de Utrechtse nacht. In de nacht is ruimte om jezelf te ontdekken en kunnen makers en artiesten groeien. Het is een plek van creativiteit. Of het nu op de grote podia is of in de waardevolle rafelrandjes van de stad: ons nachtleven is iets om trots op te zijn. Met de Nachtvisie 2030 wordt het belang van nachtcultuur gezien en geven we het graag een steuntje in de rug.”, aldus wethouder Eva Oosters (Cultuur). 

Belang van de nacht

Nachtcultuur maakt een stad aantrekkelijk voor inwoners, bezoekers en creatieven. Cultuur houdt niet op om 22:00 uur. Juist dan ontstaat er een podium voor vele creatieven. De Utrechtse Nachtvisie geeft de nachtcultuur een impuls en maakt het een vanzelfsprekend thema in het gemeentebeleid. De rol van de gemeente is ondersteunend en faciliterend.

Samen voor een levendige en leefbare nacht

Samen met de nachtsector heeft de gemeente de kansen voor een bruisende nachtcultuur in kaart gebracht. Zo wil de gemeente bijvoorbeeld een nachtspreekuur in het leven roepen om de sector beter te ondersteunen. De nachtcultuur wordt beter zichtbaar. Daarnaast investeert de gemeente in subsidies en voorzieningen zodat het aanbod gevarieerder wordt. Er is ook aandacht voor de ‘rafelranden’, ruimte voor nieuwe makers en jong talent. De gemeente gaat hiervoor actief op zoek naar ruimte. Dat is belangrijk om ook jonge creatieven te helpen groeien en ervoor te zorgen dat ze naar Utrecht komen of hier blijven.

Uitkomsten onderzoek

Uit een enquête die is ingevuld door ongeveer 7.000 bezoekers van de Utrechtse nacht blijkt dat de nachtcultuur belangrijk is als uitlaatklep om te dansen en te feesten en om sociale contacten te leggen. De deelnemers zijn zeer tevreden over de toegankelijkheid en de sfeer van de Utrechtse nacht. Tegelijkertijd gaf een grote groep aan dat het bruisender en gevarieerder mag.

Vaststelling door gemeenteraad

De Utrechtse gemeenteraad moet de visie nog bespreken. Dat gebeurt later in het jaar. Utrecht is dan de 2e stad in Nederland met een visie op nachtcultuur en hoopt een inspiratie te zijn voor andere steden.

De ambities van de stad om de nacht nog bruisender, gevarieerder en diverser te maken leest u in de Nachtvisie 2030.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht