Utrecht roept op: Hulp nodig? Wacht niet

Utrechtse hulp- en zorgverleners, vrijwilligers en de gemeente roepen inwoners op om aan te kloppen voor hulp als zij dit nodig hebben. De afgelopen maanden zochten veel minder Utrechters hulp ten opzichte van de maanden daarvoor. Dat is met name veroorzaakt door de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven in de eerste fase na de uitbraak van het coronavirus. Terwijl door de maatregelen om het coronavirus te bestrijden waarschijnlijk juist méér mensen hulp kunnen gebruiken. Hulp- en zorgverleners houden zich aan de RIVM-maatregelen. Hulp krijgen kan dus veilig.

 

Cijfers uitgestelde hulpvraag
Om de verspreiding van het coronavrius zo goed mogelijk te kunnen controleren zijn verschillende maatregelen genomen. Door deze maatregelen zijn de levens van veel Utrechts misschien veranderd. Denk hierbij aan geldzorgen of het ervaren van eenzaamheid. De afgelopen 4 maanden trokken veel minder inwoners dan verwacht aan de bel voor hulp. Zo zochten 40% minder inwoners de afgelopen maanden hulp bij schulden. En ook bijvoorbeeld de buurtteams Jeugd en gezin zagen het aantal aanmeldingen de eerste weken na de lockdown tot soms wel 50% teruglopen ten opzichte van het verwachte aantal. De verwachting is dat in ieder geval een deel van die mensen zich alsnog zullen melden. Ook zullen er mensen zijn die juist als gevolg van het coronavirus behoefte aan hulp of ondersteuning hebben, bijvoorbeeld door geldzorgen.

Stad start campagne
Door het coronavirus is het leven in de stad veranderd. Met deze campagne wil Utrecht laten weten dat hulp en zorg er nog altijd is. Utrechters kunnen veilig terecht bij de huisarts, hun specialist, buurtteammedewerker en andere zorg- en hulpverleners. Ook vrijwilligers helpen graag. Door te praten, mee te denken, advies te geven of te zorgen dat iemand met de juiste mensen in contact komt. De komende tijd brengen Utrechtse hulp- en zorgverleners en de gemeente de belangrijkste ingangen voor hulp extra onder de aandacht.

Kijk op utrecht.nl/hulpnodigwachtniet

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht