nieuwsbericht gemeente Utrecht

Veel mensen vinden een houtvuurtje gezellig. Maar de rook brengt schadelijke stoffen in de lucht en kan voor overlast zorgen. De gemeente Utrecht wil de luchtkwaliteit in de stad verder verbeteren. Daarom start op 1 oktober een communicatiecampagne over schoner houtstoken. De campagne maakt Utrechters bewust van de gezondheidseffecten van houtrook en roept hen op om rekening te houden met de buren: Laat het vuur liever wat vaker uit, en besluit je tóch te stoken? Doe dat dan zo schoon mogelijk!  

Maatregel voor gezonde lucht

De aanpak van houtstook binnenshuis is een van de maatregelen van de gemeente Utrecht om de lucht in de stad gezonder te maken. Houtrook is schadelijk voor de gezondheid, ook voor de houtstoker zelf, en kan tot gezondheidsklachten en (geur)overlast leiden. Kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen zijn hier extra gevoelig voor. Uit recent onderzoek blijkt dat houtstook door consumenten een bijdrage levert van 23% aan de landelijke uitstoot van de fijnere fractie fijnstof (PM2,5).

Schoner stoken

De gemeente Utrecht wil ervoor zorgen dat als inwoners toch willen stoken, ze dit zo schoon mogelijk doen. Daarom is de ‘Utrechtse Stookstandaard’ gemaakt, met verschillende tips waarmee je schoner hout kunt stoken. Alle tips zijn te lezen op www.utrecht.nl/houtstook. Met onder andere advertenties op sociale media en posters op digitale schermen in de stad wordt hiernaar verwezen. Wethouder Eelco Eerenberg, wethouder milieu: “De cijfers liegen er niet om. Houtstook levert een grote bijdrage aan de uitstoot van fijnstof, wat niet goed is voor jouw gezondheid. Daar willen we Utrechters van bewust maken. De campagne zetten we stadsbreed uit, maar we richten ons extra op de wijken waar meer houtstook plaatsvindt en men vaker overlast ervaart door houtstook”.

Gratis stooktraining

Naast de campagne organiseert de gemeente een gratis stooktraining op 18 november en 17 februari samen met de Veiligheidsregio Utrecht en de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche. De training gaat over hoe je schoner en zuiniger kunt stoken, en hoe je je kachel of open haard brandveilig gebruikt. De training is bedoeld voor Utrechters die al hout stoken.

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht