Utrecht start met nieuwe aanpak bedrijfsafval

Per 15 juli veranderen de aanbiedtijden en -locaties voor bedrijfsafval in Utrecht. Ook moeten alle ondernemers die binnen de singels gevestigd zijn hun bedrijfscontainers vanaf die datum voorzien van een identificatie-sticker. Hiermee wordt het mogelijk bedrijfsafvalcontainers te herleiden naar de eigenaar. Met deze nieuwe regels wil de gemeente de toenemende overlast in de openbare ruimte binnen de singels terugdringen.

Wethouder Susanne Schilderman (circulaire economie): “We ontvangen steeds vaker meldingen over verkeerd aangeboden bedrijfsafvalcontainers, met name in de binnenstad. Bijvoorbeeld containers die op geleidestroken staan, fietsenstallingen blokkeren of te lang blijven staan. Samen met Centrum Management Utrecht (CMU) zijn we op zoek gegaan naar een passende oplossing. Met deze nieuwe regels is voor iedereen duidelijk wat wel en niet is toegestaan, ongeacht of de gemeente je afval ophaalt of een ander bedrijf. Dat gaat ons helpen om samen de openbare ruimte opgeruimd en aangenaam te houden.”

Onderscheid binnen en buiten de singels
Met de nieuwe regels maakt de gemeente onderscheid in de aanbiedtijden van het bedrijfsafval tussen het gebied buiten de singels en het drukkere gebied binnen de singels. Bedrijven binnen de singels mogen hun afval van 00:00 uur tot 17:00 uur buiten zetten. In de rest van Utrecht is de druk op de openbare ruimte iets minder groot. Daarom mogen bedrijven hun containers daar van 00:00 uur tot 20:00 uur aanbieden.

Bedrijven binnen én buiten de singels moeten hun containers daarnaast zo veel mogelijk voor of vlakbij de eigen gevel neerzetten. Voorwaarde is dat de inzameldienst daar kan komen en dat de openbare ruimte toegankelijk blijft voor voetgangers en overig verkeer. Een container mag dus niet op een geleidestrook worden neergezet of de openbare weg blokkeren.

Onderdeel van de nieuwe regels zijn ook de stickers die ondernemers binnen de singels op hun bedrijfsafvalcontainers moeten plakken. Daarmee kan de gemeente achterhalen van wie een verkeerd aangeboden container is en de eigenaar daarop aanspreken. Bij herhaling kan de gemeente overgaan tot handhaving. Aan het einde van dit jaar wordt de aanpak geëvalueerd.

De nieuwe regels zijn te lezen in het aangepaste Verzameluitvoeringsbesluit van de gemeente.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht