Utrecht wil het aantal laadpunten voor elektrische auto’s verdubbelen

Het aantal elektrische (deel)auto’s in de stad neemt toe. Naar verwachting rijden in 2025 ongeveer 25.000 elektrische auto’s in de stad. Om elektrisch vervoer goed te kunnen faciliteren, komt de gemeente met een nieuw plan voor het uitbreiden van het aantal laadpunten: ‘Utrecht laadt op voor 2030’. Op dit moment telt de stad 800 laadpunten. De gemeente Utrecht verwacht het aantal elektrische laadpunten te verdubbelen naar 1600 in 2020.

Meer laadpunten nodig
Een deel van de rijders van elektrische auto’s heeft geen eigen oprit en is afhankelijk van publieke laadpunten. Voor het laden van 25.000 elektrische auto’s heeft de stad in 2025 minimaal 5000 publieke laadpunten nodig. In 2030 is dat naar verwachting zelfs minimaal 10.000.

Verandering
Vanaf 2020 hoeven bestuurders geen aanvraag meer in te dienen voor een laadpunt. Het aantal laadpunten wordt uitgebreid op het moment dat de bestaande laadpunten te vaak bezet zijn. Door te kijken naar hoeveel een laadpunt wordt gebruikt, is het mogelijk om te voorspellen wanneer een nieuw laadpunt nodig is. De gemeente wil ook de laadpunten zoveel mogelijk plaatsen in parkeergarages, zodat er minder laadpunten op straat nodig zijn. Per wijk wordt er een plan gemaakt waar de palen geplaatst worden. Bewoners worden uitgenodigd om hierover mee te denken. Ook worden laadpunten twee keer zo snel geplaatst als nu.

Gezonde leefomgeving
Utrecht werkt aan een gezonde en leefbare stad. Elektrisch rijden draagt bij aan die opgave. Het zorgt voor een betere luchtkwaliteit, minder geluidsoverlast en minder CO2-uitstoot. De gemeente werkt stap voor stap toe naar een milieuzone voor vervoer zonder uitstoot in 2030.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht