nieuwsbericht gemeente Utrecht

Utrecht zet vanaf 15 april een mobiele kentekencamera in voor de handhaving op brom- en snorfietsregels. Uit metingen blijkt dat ongeveer driekwart van de brom- en snorfietsers nog op het fietspad rijdt op plekken waar dat niet is toegestaan. De camera controleert of brom- en snorfietsers op de rijbaan rijden.

Wethouder Lot van Hooijdonk: "Helaas zien we dat teveel brom- en snorfietsers zich niet aan de regels houden. Brom- en snorfietsers zijn breder én gaan sneller dan andere fietspadgebruikers. Dit kan onveilige situaties veroorzaken en drukte op het fietspad. Wij vinden het belangrijk dat iedereen veilig gebruik kan blijven maken van het fietspad." 

Gemeentelijke handhavers controleren gezamenlijk met politie en handhaven op snelheid, de plaats op de weg en het dragen van een helm. Toch zijn er plekken waar brom- en snorfietsers doorsteken of op de fietspaden blijven rijden. De gemeente verwacht dat digitale handhaving stadsbreed zorgt voor een betere naleving van de plek op de weg. Daarmee verbetert de verkeersveiligheid.

Mobiele kentekencamera

Utrecht zet de mobiele kentekencamera voor een periode van zeker één jaar in. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft toestemming gegeven voor de inzet van de camera. De camera gaat op 15 april in werking. Met deze camera kan er op verschillende plekken 24 uur per dag gehandhaafd worden. Brom- en snorfietsers die op het fietspad rijden waar dit niet mag kunnen een boete op de deurmat verwachten.

Locatie

De mobiele camera verplaatst binnen het gebied waar de snorfiets op de rijbaan moet rijden. Dit gebied wordt met verkeersborden aangegeven. De camera wordt ingezet bij drukke fietsroutes waar een verhoogd risico is op verkeersongevallen door brom- en snorfietsers op het fietspad. Ook zijn locaties met veel meldingen meegenomen.

In september 2024 meet de gemeente opnieuw hoeveel brom- en snorfietsers zich aan de regels houden.

Meer informatie is te vinden op www.utrecht.nl/snorfiets.
 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht