nieuwsbericht gemeente Utrecht

Op zondag 23 juni heeft wethouder Eva Oosters (Cultuur) in het Majellapark een kunstwerk als eerbetoon aan gastarbeiders onthult. Duizenden gastarbeiders leverden door de jaren heen een belangrijke bijdrage aan Utrecht. Met dit kunstwerk krijgt de geschiedenis van de gastarbeider een plek in de stad.

Kunstenaar Aimée Zito Lema maakte het werk. Het bestaat uit twee delen op verschillende plekken. Een deel op de Mariaplaats en het grotere werk in het Majellapark. Beide plekken zijn belangrijk voor de gastarbeiders, hun kinderen, kleinkinderen en voor de Utrechtse geschiedenis. Tussen 1960 en 1970 kwamen vanuit Turkije, Marokko, Italië, Spanje, Griekenland en (voormalig) Joegoslavië arbeiders naar Nederland en naar Utrecht om in de industrie te werken. Veel gastarbeiders woonden en werkten in de wijk Lombok, onder andere bij de voormalige machinefabriek Jaffa. Het werk in de fabrieken was zwaar en vuil en de woonomstandigheden waren slecht. De eerste gastarbeiders en hun families vestigden zich in de stad en hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de wederopbouw en economische groei van de stad na de Tweede Wereldoorlog.

Wethouder Eva Oosters (Cultuur): “Dit kunstwerk is bedoeld om arbeidsmigranten meer erkenning te geven. En daarmee Utrechters, ook de jongere generatie, bewuster te maken van hun geschiedenis. Met dit permanente kunstwerk is er nu ook een blijvende herinnering.”

Twee werken, twee locaties  
Het kunstwerk vertelt het verhaal van de gastarbeiders in onze stad en onze geschiedenis samen. Het werk in het Majellapark bestaat uit drie staande stalen panelen met afbeeldingen en teksten die symbool staan voor het verleden en het heden van de gastarbeiders. Op de Mariaplaats, net na de Marga Klompébrug is het werk op de stenen zitrand rond de eerste boom op de Mariaplaats. In de lijnen van het kunstwerk staan voor de koffers, die symbool staan voor de aankomst van de gastarbeiders in Utrecht. De plek is gekozen omdat het op de route ligt van Utrecht Centraal Station naar de Mariaplaats. Deze route was voor veel gastarbeiders de eerste kennismaking met Nederland.

Wandelroute
De kunstwerken zijn onderdeel van de openbare kunstcollectie van de gemeente Utrecht. Naast de werken is een speciale wandelroute gemaakt. Deze wandeling gaat langs kunstwerken en historische plekken die hun verhaal vertellen.

Initiatief 
De Turkse Ondernemers Vereniging (TOV) nam het initiatief voor een kunstwerk als eerbetoon aan gastarbeiders. Vertegenwoordigers van diverse culturele achtergronden realiseerden samen met de gemeente het kunstwerk. Samen kozen zij de kunstenaar en het ontwerp van het kunstwerk.

Meer over het kunstwerk: https://www.kunstinopenbareruimte-utrecht.nl/actueel/onthulling-eerbetoon-gastarbeiders

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht