Utrechtse aanvraag Groeifonds door naar beoordelingscommissie

Een nieuw intercitystation en twee nieuwe lightraillijnen voor Utrecht en de regio zijn een stap dichterbij. De Utrechtse aanvraag voor het Nationaal Groeifonds is donderdag officieel voorgedragen bij de beoordelingscommissie. Het Rijk ziet de bereikbaarheid en verstedelijkingsopgave van de regio Utrecht als topprioriteit. Deze investering van 2,1 miljard euro in het hart van het land is hard nodig om woningen te bouwen en banen te creëren, waardoor stad en regio op een gezonde manier kunnen groeien.

Provincie Utrecht, gemeente Utrecht en regiogemeenten zijn blij met de voordracht aan de beoordelingscommissie. “Dit is de beste investering die Nederland kan doen in gezonde mobiliteit”, zegt wethouder Lot van Hooijdonk (Utrecht). “De OV-ring Utrecht maakt de bouw van 60.000 woningen en de komst van 50.000 banen mogelijk. Die moeten vooral komen rond deze ov-ring, zodat wonen, werken en voorzieningen samenkomen. Die nabijheid zorgt ervoor dat mensen minder hoeven reizen.”

Gedeputeerde Arne Schaddelee (mobiliteit): “Samen met Rijk en regio hebben we de schouders gezet onder dit plan en de gezamenlijke opgaven. Ik ben heel blij met deze goede samenwerking. Het feit dat de ministers ons nu voordragen, bevestigt dat we een goed plan hebben uitgewerkt.”

Stichting Utrecht Science Park ondersteunt de aanvraag samen met vijftien grotere partners op en rondom het USP, dat 27.000 werknemers en ruim 50.000 studenten telt. “Utrecht Science Park is het grootste science park van Nederland en heeft een internationaal gezien unieke kennisconcentratie”, zegt Jan Henk van der Velden, directeur van Stichting USP. “Met deze investering in bereikbaarheid, kunnen we deze enorme potentie verder benutten. Daarmee dragen de bedrijven en instellingen op het USP bij aan een gezonder en duurzamer leven en geven zij een grote impuls aan de kenniseconomie.”

Nationaal belang
Mede door de centrale ligging van de regio Utrecht, plukt heel Nederland de vruchten van een bijdrage uit dit Groeifonds. De uitbreiding van het openbaar vervoer zorgt voor 14 procent minder verkeer op de Ring Utrecht, waardoor er minder files zullen zijn in de spits. De verdere ontwikkeling van het Utrechtse kennis- en innovatienetwerk die met de investering gestimuleerd wordt, levert Nederland extra BBP-groei op van 0,2 procent per jaar.

Met het Nationaal Groeifonds wil het kabinet meebetalen aan projecten die van nationaal belang zijn op het gebied van kennisontwikkeling, infrastructuur, onderzoek, ontwikkeling en innovatie. In de aanvraag voor de regio Utrecht moet het nieuwe intercitystation Lunetten-Koningsweg Utrecht Centraal ontlasten. Twee nieuwe lightraillijnen (sneltram) verbinden de stad met omliggende gemeenten. De Merwedelijn loopt tussen Utrecht en Nieuwegein en IJsselstein, de Waterlinielijn verbindt Utrecht met Zeist.

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht