nieuwsbericht gemeente Utrecht

Op maandag 6 mei worden de originele wijzerplaten teruggeplaatst op de Utrechtse Domtoren. Het gaat om vier wijzerplaten, elk met een diameter van zo’n vier meter. De wijzerplaten werden in 2019 verwijderd en zijn in de afgelopen jaren volledig gerestaureerd; ze zijn opnieuw geschilderd en de in totaal 48 nummers zijn allemaal opnieuw verguld met bladgoud. Dennis de Vries, wethouder Vastgoed in Utrecht, spreekt van een indrukwekkende onderneming: “Wijzerplaten met een doorsnede van vier meter, terughangen op 55 meter hoogte… zoiets doe je niet iedere dag! Ik zou dan ook zeker een kijkje gaan nemen.”

Restauratie wijzerplaten

Net als de rest van de Dom, moesten ook de wijzerplaten worden gerestaureerd. In 2019 zijn ze verwijderd en vervangen door tijdelijke wijzerplaten, die bestaan uit een frame met een doek waarop een foto van de originele wijzerplaten is geprint. De Vries: “Omdat we de tijdelijke wijzerplaten aan de buitenkant van de steiger hebben gehangen, zijn ze gedurende de hele restauratie goed zichtbaar geweest; als je door de stad wandelde hoefde je omhoog te kijken om te weten hoe laat het was.” In de tussentijd zijn de originele wijzerplaten grondig schoongemaakt en opnieuw geschilderd, en zijn alle cijfers voorzien van een nieuwe laag bladgoud. 

Terugplaatsen

De werkzaamheden starten al om 5.00 uur. Allereerst worden de wijzerplaten aan de kant van de Servetstraat en de Winkel van Utrecht/VVV teruggeplaatst. De wijzerplaten worden omhoog gehesen met een kraan, die staat op de plek waar normaal het terras van café Walden staat. Vanaf de steiger worden de  wijzerplaten met grote bouten aan de toren vastgemaakt. Als de eerste twee wijzerplaten weer op de toren hangen, wordt de kraan verplaatst naar de ingang van het Academiegebouw. Vanaf daar worden de twee resterende wijzerplaten terug op de toren gehesen; dat is aan de kant van de Domkerk en Flora’s Hof. Juist omdat het zo’n omvangrijke en specialistische onderneming is, is op voorhand niet duidelijk of de werkzaamheden op 6 mei al klaar zullen zijn, of dat ze op 7 mei zullen worden afgemaakt.

De teruggeplaatste originele wijzerplaten zullen nog even wegvallen achter de steigers, maar als de wijzerplaten eenmaal hangen zullen de steigers snel (verder) zakken zodat iedereen de gerestaureerde wijzerplaten weer in volle glorie kan bewonderen. Dat is nog niet direct met werkend uurwerk. Nadat de wijzerplaten zijn teruggeplaatst, moeten eerst de assen en wijzers worden gemonteerd en moet alles goed worden aangesloten. Naar verwachting werken alle klokken vanaf eind mei weer.

“Middagje kijken”

De Vries: “Voor Utrecht is het terugplaatsen van de wijzerplaten een historisch moment. Niet alleen voor bezoekers, maar vooral voor Utrechters – bij wie de Dom vaak een speciaal plekje in het hart heeft – is het ontzettend leuk om deze mijlpaal van dichtbij te beleven. Ik ga zelf ook zeker kijken!” Het beste zicht op het terugplaatsen van de wijzerplaten heb je aan de kant van de Domkerk en Flora’s Hof. Dit gebeurt met een kraan bij de ingang van het Academiegebouw. Kijken kan vanaf het Domplein. Het is niet op voorhand te zeggen hoe laat het moment van hijsen precies plaatsvindt.

Feest

Na vijf jaar verscholen te zijn geweest achter steigerdoek komt de Dom dit jaar uit de steigers en krijgt Utrecht haar icoon terug. De restauratie wordt (volgens planning) aan het einde van de zomer afgerond. Dat wordt het hele jaar door feestelijk gevierd. Onder de noemer ‘De Dom pakt uit!’ organiseert Utrecht Marketing een reeks aan activiteiten, waar alle Utrechters aan kunnen deelnemen. Een volledig overzicht van de activiteiten is te vinden op domtoren.nl. Daarnaast organiseert de gemeente Utrecht op 9 november – op Sint Maarten, het feest van het licht – een opleveringsmoment, waarbij de nieuwe verlichting van de Domtoren met kleur en speciale effecten wordt onthuld.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht