nieuwsbericht gemeente Utrecht

11 Utrechtse jongeren ontvingen vandaag een jeugdlintje voor iets bijzonders dat zij deden voor een ander of voor de stad. Op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind werden de jongeren uitgenodigd in het Stadhuis, waar ze verrast werden door wethouder Dennis de Vries (Jeugd). Het jeugdlintje is een blijk van waardering voor jongeren tot en met 23 jaar die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor een ander en voor Utrecht.

Wethouder de Vries ontving de jongeren: ‘’Jullie geven een voorbeeld waar we allemaal van kunnen leren. Zó jong en nu al zo maatschappelijk betrokken. Mooi om te zien dat zo veel jongeren zich inzetten voor de medemens en de stad. Dit zijn echte ambassadeurs voor Utrecht als kinderrechtenstad, en daar verdienen ze onze waardering voor.’’

Deze jongeren kregen het jeugdlintje:

Oussama (23) en Haydar (23)
Oussama en Haydar hebben een groot hart voor hun wijk Overvecht. Vanuit het jongerenwerk organiseren zij vrijwillig wekelijkse activiteiten zoals bingo burendag en de Playstation challenge. Ooit willen zij hun eigen bedrijf opzetten om iets te betekenen voor Overvecht.  

Laila (12)
Laila helpt graag mee met sportactiviteiten bij de stichting OverFit. Ze vangt de kleuters op, geeft graag les en helpt mee tijdens workshops. Vanaf haar 6de komt Laila al bij OverFit. Ze toont veel initiatief en verantwoordelijkheid. Iedereen kan op haar bouwen. Ze neemt later graag het stokje over van de begeleiders van OverFit.

Helen (20) en Ismael (20)
Goeie Buur helpt jongeren aan een kamer nadat ze dakloos zijn geweest of uit een pleeggezin zijn gekomen. Helen en Ismael zijn twee van die jongeren. Na hun ervaring met Goeie Buur hebben ze meerdere keren gesproken op congressen en workshops. Zij vertellen hoe zij de zorg en begeleiding hebben ervaren en geven tips aan jongeren over het hulpvragen bij verschillende problematieken.

Sem (11)
In februari 2022 overleed de oma van Sem onverwachts. Zijn opa bleef alleen achter in het huis en Sem kwam meteen in actie. Hij besloot om elke avond bij zijn opa te logeren. Ook doet Sem een paar keer per week boodschappen voor zijn opa en wandelen samen naar het graf van oma. Sem houdt zijn opa graag gezelschap.

Joanne (20)
Joanne is een enthousiaste jeugdtrainer bij de Utrechtse atletiekvereniging Phoenix.. Ze is één van de organisatoren van het jeugdkamp. Joanne heeft haar meniscus geblesseerd en moest langdurig revalideren. Dit weerhield haar echter niet van om stil te zitten. Ze gaf training op krukken en organiseerde een jeugdkamp.

Ahmed (14)
Ahmed had een wens: zaalvoetballen in Overvecht met leeftijdsgenoten. Samen met een sportmakelaar en zaalvoetbalclub is hij dit gaan oprichten. Van de inhoud tot aan de werving. Vanaf dit jaar kunnen jongeren van 11 tot en met 16 jaar iedere donderdag zaalvoetballen. Hij checkt of alles goed gaat en ontvangt feedback van de jongeren. De jongeren willen namelijk twee keer per week voetballen. Hij bekijkt de mogelijkheden hiervan.

Youri (22)
Vanaf zijn 15de helpt Youri met grote enthousiasme tijdens bewonersactiviteiten in de Utrechtse wijk Zuilen. Tijdens corona bakte hij pannenkoeken voor ouderen in buurthuis De Beatrix. Hij is een van de vaste gezichten van het buurthuis. Hij helpt de ouderen graag, speelt een potje darten en doet dit met veel plezier.

Romy (9)
Romy helpt wanneer ze kan mee met de DOCK Speelmee Bus. Ze doet mee, helpt met opruimen en optuigen en motiveert ook anderen om dat te doen. Zelfs als het regent wil ze blijven spelen én helpen. De begeleiders zijn erg blij met haar inzet.

Anna (11)
Al bijna 5 jaar komen eenzame ouderen van Stichting Eet met je hart dineren in het restaurant van de ouders van Anna. Anna helpt ondanks haar aangeboren afwijkingen (doof aan haar linkeroor en gezichtsverlamming) actief mee in de bediening en maakt graag een gezellig praatje met de ouderen. De ouderen zijn altijd blij als ze Anna weer zien. Ook heeft ze op 10-jarige leeftijd een oudere man geholpen met een lage bloedsuiker. Anna heeft hem samen met de buurman naar het ziekenhuis gebracht.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht