Utrechtse Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

De evenementen en publieke herdenkingen tijdens Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag gaan dit jaar niet door. Utrechters die toch iets willen doen om de dag niet ongemerkt voorbij te laten gaan, kunnen dat thuis doen of samen online.

Koningsdag  
Ook tijdens Koningsdag moeten we met z’n allen zoveel mogelijk in huis blijven. Het houden van bijvoorbeeld een kleedjesmarkt in eigen buurt, een buurtfeestje of een barbecue in de openbare ruimte met meer dan twee mensen is dit jaar niet toegestaan. Optredens of andere vormen van samenkomsten, ook voor kinderen, kunnen dit jaar niet.  

Dit jaar halen we Koningsdag naar binnen, met bijvoorbeeld online activiteiten. De gemeente roept iedereen op online een foto of filmpje te delen van jouw Woningsdag. Vier jij Woningsdag op een leuke manier, of denk je graag terug aan jouw favoriete aankoop op een eerdere Utrechtse vrijmarkt? Deel dat via social media met de hashtag #Woningsdag030. Op de website Woningsdag030.nl en Koningsdagthuis.nl staan allerlei manieren om de Utrechtse Koningsdag thuis te vieren.

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag
Dodenherdenking is voor velen een belangrijk moment in het jaar. Dat geldt ook voor de herdenking van de bevrijding, dit jaar 75 jaar geleden. Juist dit jaar kunnen we helaas niet op de traditionele manier bij deze gebeurtenissen stilstaan. Komen we niet samen op verschillende plekken in de stad, maar blijven we thuis.

Burgemeester Jan van Zanen legt op 4 mei in de loop van de dag een krans bij het monument op het Domplein. Dit gebeurt onaangekondigd, zonder ceremonie en zonder publiek. Ook wordt er op 4 mei in de loop van de ochtend bij alle monumenten in de wijken een krans gelegd door medewerkers van Stadsbedrijven.
De Utrechtse stadszender UStad en radiozender Bingo FM verzorgen ’s avonds een uitzending op radio en televisie met een eerder opgenomen toespraak van de burgemeester, de kranslegging op het Domplein en enkele documentaires. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept op om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. Ook kunnen alle ‘blazers’ van Nederland op het Taptoe-signaal mee spelen vanuit huis of tuin. Op 5 mei kan de vlag uit om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd.

Met het Utrechts Comité 4 mei-herdenking en de wijkcomités is nauw contact over de invulling van Dodenherdenking dit jaar. Ook in de wijken vinden helaas geen bijeenkomsten plaats. Een aantal wijkcomités geeft een alternatieve invulling aan de herdenking door bijvoorbeeld online een gedicht te laten voordragen of online een afbeelding te delen van een oorlogsmonument uit de wijk.   

In het belang van de volksgezondheid moeten we ook op Koningsdag, Dodenherdenking en op Bevrijdingsdag de maatregelen volgen die nodig zijn om het coronavirus te stoppen. Blijf zoveel mogelijk thuis, maar boodschappen doen of een ommetje maken mag. Vermijd groepen en houd steeds 1,5 meter afstand tot elkaar.

 

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht