nieuwsbericht gemeente Utrecht

​​​​​​​Vanaf vandaag zijn alle musea in Utrecht 100 procent rookvrij voor kinderen. Dat hebben museumdirecteuren en de gemeente Utrecht met elkaar afgesproken in de alliantie Cultureel Utrecht Rookvrij. Het is een unieke samenwerking waarbij musea verder gaan dan de wet voorschrijft. Want ook in buitenruimtes mag tijdens reguliere opening niet meer gerookt worden. 

Sinds 1 juli is roken in openbare gebouwen verboden, dus ook in musea. Maar de Utrechtse musea gaan dus een stapje verder: ze willen kinderen niet meer confronteren met sigarettenrook als zij een museum bezoeken. Het rookvrij maken van de buitenruimtes is voor sommige musea een kleine ingreep, voor andere - met grote buitenterreinen - een grotere.

Logo

Wethouder Eelco Eerenberg onthulde ter ere van deze samenwerking in het Centraal Museum het logo dat alle aangesloten musea op hun gebouwen gaan aanbrengen. “Ik ben ontzettend blij met de inzet van onze partners die net als ik de jonge generatie willen beschermen tegen de gevaarlijke gevolgen van roken”, zegt Eerenberg. “We weten dat roken allerlei ziektes veroorzaakt en het leven verkort. Dat willen we onze kinderen niet meer aandoen.”

De alliantie Cultureel Utrecht Rookvrij volgt de door de gemeente ingezette koers om een rookvrije generatie te bewerkstelligen in 2035. Na de zwembaden, dierenweides en beheerde speelplekken is dit de volgende plek waar kinderen rookvrij zijn. “Het is fantastisch dat de musea in de gemeente Utrecht de handen ineen hebben geslagen zodat kinderen rookvrij kunnen opgroeien. Een belangrijke stap die ervoor zorgt dat ‘rookvrij’ steeds meer de norm wordt. We hopen dat meer musea in het land  dit Utrechtse voorbeeld volgen,” aldus Michael Rutgers, voorzitter van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.

De komende tijd volgen er in ieder geval nog meer rookvrije plekken in de stad Utrecht, zoals de openbare speelplekken.

Deelnemers

Aan de alliantie Cultureel Utrecht Rookvrij doen de volgende musea mee: Het Spoorwegmuseum, Centraal museum, Nijntje museum, Rietveld Schröderhuis, Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht, Het Utrechts Archief, Universiteitsmuseum Utrecht, Museum Hoge Woerd, Museum Speelklok, Museum Catharijneconvent, Volksbuurtmuseum en DOMunder.

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht