Utrechtse visdeurbel verdwijnt dit weekend, maar komt volgend jaar terug!

Het vismigratieseizoen is voorbij en dus gaat de visdeurbel bij de Weerdsluis vanaf dit weekend weer even offline. Volgend jaar keert de visdeurbel in het voorjaar terug. Sinds de opening van de visdeurbel dit jaar op 25 februari werd ruim 10.000 keer digitaal aangebeld door mensen die vissen voor de sluis zagen wachten.

De visdeurbel geeft inzicht in de vispopulatie van de Utrechtse gracht. Vissen zijn belangrijk voor de kwaliteit van onze rivieren, kanalen en grachten. Ze helpen het water gezond en schoon te houden.

Baars meest gezien, maar ook een meerval

De baars verscheen het vaakst voor de camera en ook de blankvoorn en snoek kwamen veel voor. De reden voor de veel geziene baarzen is dat een deel van de baarzen een soort ‘hangjongeren’ zijn, die leven bij de sluis en dus rondhangen. Snoeken doen dit soms ook. Zo zwom een snoek met een opvallende, scheve bek wel twee maanden rond bij de camera.
Naast veelvoorkomende vissoorten, zagen we ook bijzondere soorten, zoals een meerval die nog niet eerder was gezien, de paling die een bedreigde diersoort is, en de winde die als typische riviersoort grote afstanden aflegt.

Livestream en visdeurbelbingo

Niet alleen veel Utrechters hebben er plezier van, maar ook internationaal blijft de visdeurbel erg in trek. Dit jaar was de livestream ook beschikbaar via YouTube. Ook nieuw was de visdeurbelbingo. Bingokaarten konden mensen meenemen bij de Weerdsluis of vinden op visdeurbel.nl. Niemand had de hele bingokaart vol, omdat enkele soorten bijna niet langskwamen. Maar met drie op een rij was het vaak bingo!

Samen voor vissen

De visdeurbel is een project van de gemeente Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Die organisaties zorgen voor het beheer van het water in de Vecht, Kromme Rijn en de Utrechtse grachten.

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht