Veiliger bedrijventerrein door vergunningplicht autobranche Nieuw Overvecht

Om bedrijventerrein Nieuw Overvecht minder kwetsbaar voor ondermijnende criminaliteit te maken, wil de gemeente een vergunningplicht instellen voor de autobranche in dit gebied. Dit is namelijk een van de aandachtsgebieden in de stad als het gaat om ondermijning. Zo is het aantal politieregistraties over de afgelopen vijf jaar 40% hoger dan het gemiddelde van alle Utrechtse bedrijventerreinen en kunnen incidenten op deze locatie gemiddeld drie keer vaker worden gekoppeld aan ondermijning dan bij andere bedrijventerreinen. Vaak kan deze criminaliteit worden gekoppeld aan drugshandel.

Met de vergunningplicht wordt meer zicht verworven op de autobedrijven die op het bedrijventerrein gevestigd zijn of zich willen vestigen. Als personen of bedrijven in verband kunnen worden gebracht met strafbare feiten, kan de vergunningaanvraag worden geweigerd. Naast dat dit de veiligheid van het bedrijventerrein vergroot, beschermt dit ook de concurrentiepositie van betrouwbare ondernemers. Een aantal andere steden heeft al een vergunningplicht voor de autobranche en ziet dat dit een aantrekkende werking heeft op betrouwbare bedrijven.

De autobranche is oververtegenwoordigd bij incidenten en criminaliteit op het bedrijventerrein. Denk bijvoorbeeld aan een autobedrijf dat verborgen ruimtes in auto’s maakte met als doel ernstige strafbare feiten te plegen, meerdere autobedrijven die vanuit de openbare weg zijn beschoten, een autobedrijf waar een handgranaat naar binnen werd gegooid, en een groot aantal politieregistraties van voertuigen en personen bij autobedrijven die gelinkt kunnen worden aan meer zware en ondermijnende vormen van criminaliteit.

Eerdere maatregelen

Samen met bewoners en partners heeft de gemeente zich de afgelopen jaren ingezet voor de veiligheid en leefbaarheid op het bedrijventerrein, onder andere via het wijkprogramma Samen voor Overvecht. Zo is bijvoorbeeld gezorgd voor meer toezicht, handhaving en controles, is een digitaal opkoopregister ingevoerd tegen handel in gestolen goederen en is er aandacht voor de weerbaarheid van ondernemers tegen ondermijnende criminaliteit. Ondanks deze maatregelen blijkt uit de eerdergenoemde cijfers dat het terrein kwetsbaar blijft.

Grenzen stellen, perspectief bieden

De vergunningplicht is onderdeel van de aanpak ‘Grenzen Stellen, Perspectief Bieden’ waarmee de gemeente samen met vele partners de ontwrichtende effecten van drugscriminaliteit in de stad tegengaat. Lees hier meer over deze aanpak.

Het voornemen voor de vergunningplicht is vandaag uitgegaan. Ondernemers kunnen hierop reageren via een zienswijze. Begin april besluit de burgemeester definitief of de vergunningplicht ingaat.

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht