nieuwsbericht gemeente Utrecht

Een deel van de Utrechtse wijk Lombok wordt vanaf zaterdagmiddag 17 december aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dit heeft burgemeester Dijksma in overleg met politie en Openbaar Ministerie besloten. Het veiligheidsrisicogebied is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen rondom de komende wedstrijd van het Marokkaanse elftal op het WK voetbal in Qatar.

Het Marokkaanse elftal beleeft een buitengewoon succesvol wereldkampioenschap en speelt zaterdag om de derde plaats. De inspanningen van alle betrokken partijen - van politie tot buurtvaders en van jongerenwerkers tot moskeebesturen - zijn en blijven erop gericht een zo mooi en veilig mogelijk feest te faciliteren na winst van Marokko. Afgelopen wedstrijden is de aanvankelijke feestvreugde echter omgeslagen naar een grimmige sfeer met rellen en geweld tegen de politie. Hierbij werd door een groep zwaar, illegaal vuurwerk in de menigte afgestoken en ook naar de politie gegooid. Dit was ook na de wedstrijd van 14 december het geval.

Veel van het vuurwerk dat werd afgestoken is gezien de zwaarte vergelijkbaar met een explosief. Dit levert levensgevaarlijke situaties op, vooral als het gericht tegen de politie wordt gegooid of in de menigte tot ontploffing wordt gebracht. Deze situaties zijn ontoelaatbaar. Om preventief te kunnen fouilleren op vuurwerk stelt de driehoek daarom ook komende zaterdag een veiligheidsrisicogebied in. Het veiligheidsrisicogebied is van kracht van 14.00 uur tot 24.00 uur en geldt alleen voor het deel van de wijk waar ongeregeldheden zich hebben voorgedaan. Daarnaast wordt er extra verlichting geplaatst, is er aanvullend cameratoezicht en worden er verkeersmaatregelen genomen.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht