nieuwsbericht gemeente Utrecht

Utrecht is een bijzonder kunstwerk rijker: Vanishing Staircase van Birthe Leemeijer. Het begon met een initiatief van bewoners die meer biodiversiteit in en langs de Singel wilden. Met de wens voor een kunstwerk legden deze bewoners contact met het Centraal Museum en met de Commissie Beeldende Kunst en Vormgeving, die de gemeente adviseert over kunst in de openbare ruimte. Het resultaat hiervan is de komst van een omgevallen trap tussen de Singel en het museum. Het kunstwerk lijkt een trap, maar de treden zijn gekanteld. Het vormt de verbinding tussen het museum en het park, tussen park en water, tussen kunst en leven.

 

 

Vanishing Staircase is een moderne folly, zoals in de tijd van landschapsarchitect Zocher (1791-1870) wel vaker werd geplaatst in parken. Al snel na de aanleg speelden kinderen op de treden en namen ook dieren op hun eigen manier bezit van de trap. Wethouder Anke Klein is blij met het bewonersinitiatief en met het kunstwerk. ”Deze Utrechters mogen trots zijn op wat ze hebben bereikt. Dit soort mooie, spannende plekken kunnen alleen ontstaan als je bewoners en de kunstenaar echt de ruimte geeft om hun wens te vervullen.”
 
Kunst en leven

De plek achter het museum is bewust gekozen door de kunstenaar. De betekenis van het kunstwerk als vervreemdend architectonisch element, als een trap die lijkt te zijn omgevallen, gaat ook over het verdwijnen van de museumtrap. “De trap in het museum speelt niet meer de centrale rol die deze ooit vervulde. Voor de wandeling naar boven was een zekere inspanning vereist, een voorbereiding op het aanschouwen van de kunst. Dat vergt ook inspanning van de bezoeker.” aldus Birthe Leemijer. De achterliggende thematiek gaat over het verdwijnen van de hiërarchische structuren in ons politieke en maatschappelijke systeem. Vanishing Staircase is een podium voor deze veranderingen. Op deze trap is plaats voor natuur, voor mensen en voor dieren. De treden zullen begroeien en tot bloei komen.
 
Gezamenlijke inspanning
Birthe Leemeijer zoekt in haar werk altijd naar samenwerking en de waarde van natuur speelt daarin vaak een prominente rol. Ecologen hebben passende planten uitgezocht. Samen met de kunstenaar hebben zij het eerste groen geplant en zullen zij het vergroeningsproces begeleiden. Het Mondriaan Fonds droeg bij om het kunstwerk te kunnen realiseren. De initiatiefgroep Vergroening zorgde ook zelf voor geld door een aanvraag te doen bij het initiatievenfonds en bij het Waterschap.
 
Betekenis van kunst in de openbare ruimte
Kunst in de openbare ruimte voegt betekenis toe aan de stad. De gemeente Utrecht is hierin actief opdrachtgever. Kunst in de openbare ruimte en in publieke gebouwen draagt bij aan een kwalitatieve en bijzondere leefomgeving voor alle inwoners en bezoekers van de stad.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht