nieuwsbericht gemeente Utrecht

Utrecht heeft onderzoek gedaan naar mogelijke verkeersmaatregelen in het noordwestelijk deel van de stad. Om de stad leefbaar en bereikbaar te houden, zijn maatregelen onderzocht om autoverkeer zoveel mogelijk te beperken tot verkeer dat in dit deel van de stad moet zijn. De maatregelen moeten het tevens mogelijk maken om de Amsterdamsestraatweg, het Westplein, de Votulast-route en de wegen tussen het 24 Oktoberplein en de Marnixbrug (Westelijke Stadsboulevard) prettiger, beter oversteekbaar, verkeersveiliger en groener te maken. Op basis van het onderzoek gaat de gemeente met bewoners, ondernemers en andere betrokkenen kijken of en op welke manier de onderzochte maatregelen kunnen worden uitgevoerd.

Uit het onderzoek blijkt dat het uitvoeren van een enkele maatregel geen of slechts beperkte voordelen oplevert, omdat dan alleen autoverkeer van de ene straat naar de andere wordt verplaatst. Combinaties van verkeersmaatregelen zoals afsluitingen of afslagverboden leiden wel tot minder autoverkeer in het noordwestelijke deel van de stad. In alle varianten blijven alle bestemmingen met de auto bereikbaar. Het kan wel langer duren om bepaalde bestemmingen te bereiken. De opties uit het onderzoek leveren daarnaast diverse vervolgvragen op, zoals de effecten op omliggende wijken en (snel)wegen. Een uitgebreidere omschrijving van de onderzochte maatregelen is te vinden in de raadsbrief.

Hoe nu verder?
Begin 2020 doet de gemeente, deels samen met Rijkswaterstaat, provincie Utrecht en gemeente Stichtse Vecht,  verder onderzoek naar de effecten van de scenario’s. Nadat ook is gesproken met betrokkenen, kunnen definitieve keuzes gemaakt worden. Dit wordt voorgelegd aan bewoners, ondernemers en belangenorganisaties. Hierna gaat een definitief voorstel naar de gemeenteraad.

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht