Verloop jaarwisseling in Utrecht

De jaarwisseling in Utrecht is relatief overzichtelijk en voor de meeste inwoners en bezoekers feestelijk verlopen. De sfeer was over het algemeen ontspannen en er waren geen grote openbare orde incidenten. De incidenten die vannacht plaatsvonden waren beheersbaar, blijkt uit de voorlopige rapportages van politie, brandweer en de ambulancedienst. Er waren wel diverse meldingen van vuurwerkoverlast, kleine branden (ondergrondse containers), vernielingen (onder andere bushokjes) en autobranden.

 

 

Er waren minder aanhoudingen dan vorig jaar: er zijn 14 aanhoudingen verricht voor onder andere belediging van de politie, woninginbraak, vuurwapenbezit, openbare dronkenschap en mishandeling. Een 13-jarige jongen is aan het begin van de avond gewond geraakt aan zijn been doordat er vuurwerk naar hem gegooid werd. Aan het einde van de nacht (rond 6.00 uur) vond er een ernstige aanrijding plaats ter hoogte van Rijnsweerd waarbij een inzittende ernstig gewond raakte.
 
Burgemeester Jan van Zanen bracht vannacht een bezoek aan diverse locaties in de stad: "De vrouwen en mannen van politie, brandweer, Jongerenwerk, Toezicht en Handhaving en ambulancedienst zorgden wederom voor de veiligheid in de stad, zodat velen in Utrecht het jaar feestelijk in konden luiden. Het ontspannen beeld in de stad werd ontsierd door vernielingen en 19 autobranden. Een landelijk probleem waar wij helaas ook in Utrecht mee te maken hebben. Het is te gek voor woorden dat dit soort gedragingen bij de nieuwjaarsviering lijkt te gaan horen. Politie en justitie zetten vol in op het achterhalen van de daders van deze brandstichtingen.”

Stadsmakers
De burgemeester is erg te spreken over de inzet, betrokkenheid en samenwerking tussen vrijwilligers en professionals: "Ruim tweehonderd stadsmakers, inwoners van verschillende Utrechtse buurten, hebben vannacht geholpen de jaarwisseling goed te laten verlopen. Zij organiseerden activiteiten op oudejaarsdag, surveilleerden 's avonds en 's nachts op straat en spraken buurtbewoners aan op hun gedrag. Het aantal actieve jongeren dat hierbij ondersteunde was groot dit jaar. In een aantal wijken ondersteunden zij de jongerenwerkers en gingen samen de straat op. Zij spraken hun eigen buurtgenoten aan op hun gedrag en susten bij ruzies. Indrukwekkend om te ervaren en te zien."
 
Afval
Vanochtend (1 januari) om acht uur is gestart met het opruimen van vuurwerkafval en ander zwerfvuil op doorgaande wegen. Veel Utrechters ruimen samen met buurtgenoten de rommel op.
 
Cijfers
Onderstaande cijfers (over de periode 31 december 18.00 uur tot en met 1 januari 06.00 uur) zijn gebaseerd op de voorlopige rapportages van de politie en brandweer over het verloop van de jaarwisseling.

 

2019201820172016
Politie 
Aanhoudingen14232030
Brandweer
Uitruk Brandweer17580182189
Binnenbranden7638
Buitenbranden/kleine brandjes136/10726/2565/76131/73
Autobranden19172437
Autobranden 22 dec –31 dec 18.00 uur184027-

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht