Voedseltuin Overvecht wint Toegankelijkheidsprijs 2018

De Voedseltuin Overvecht heeft woensdag de Toegankelijkheidsprijs 2018 gekregen uit handen van wethouder Kees Diepeveen. Het is de vierde keer dat de gemeente Utrecht deze prijs uitreikt. Van de vijf genomineerden won De Voedseltuin Overvecht de hoofdprijs van 3.000 euro. Het platform Onbeperkt studeren van de Universiteit Utrecht won de tweede prijs (2.000 euro) en het Star Lodge Hotel kreeg de derde prijs (1.000 euro).

Alle organisaties in Utrecht die zich inzetten voor 'een stad voor iedereen' konden meedingen naar de Toegankelijkheidsprijs 2018. "Veel partijen in de stad hebben oog voor hoe belangrijk het is om toegankelijk te zijn voor iedereen, ook bijvoorbeeld voor mensen met een beperking", zei wethouder Diepeveen. "Met deze prijs delen we de mooie voorbeelden en hopen dat dat een aanmoediging is om deze voorbeelden te volgen."

De Voedseltuin Overvecht
De Voedseltuin Overvecht is er voor alle bewoners van Overvecht die van tuinieren of van lekker gezond eten houden. De jury was onder de indruk van alle verschillende bewoners die samenwerken in de tuin. De Voedseltuin zorgt ervoor dat iedereen zich welkom voelt en heeft vanaf het begin rekening gehouden met mensen voor wie dit niet altijd gemakkelijk is. Op beide locaties verharde paden zodat de tuin toegankelijk is voor mensen in een rolstoel, scootmobiel of met een rollator. Ook zijn er verhoogde plantenbakken en is er aangepast gereedschap. Voor mensen die daar behoefte aan hebben is er begeleiding en coaching. Zie ook  www.voedseltuinovervecht.nl.

Stemmen van publiek en jury
Het publiek kon stemmen op de genomineerden. Meer dan 1300 mensen hebben gestemd. Een jury van deskundigen heeft de genomineerden bezocht en beoordeeld. In de jury zaten vertegenwoordigers van de Wilg, het Platform Volwaardig Burgerschap, de samenwerkende Ouderenbonden Utrecht (Cosbo) en het Stedelijk Overleg Lichamelijk Gehandicapten Utrecht (Solgu).

Sinds 2015 looft Utrecht de Toegankelijkheidsprijs uit omdat de stad toegankelijk wil zijn voor iedereen. De instelling of activiteit die het beste toegankelijk is, wint. Sinds 2014 is toegankelijkheid voor mensen met een beperking een voorwaarde voor subsidieverlening van de gemeente Utrecht. Utrecht is de eerste grote Nederlandse gemeente met een jaarlijkse Toegankelijkheidsprijs.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht