Weer hogere opkomst in Utrecht bij verkiezingen

De opkomst in Utrecht bij de verkiezing van de Nederlandse leden van het Europees Parlement was met 50.8% hoger dan vijf jaar geleden. Eerder dit jaar was er bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en waterschappen ook al een stijging in opkomst te zien. Burgemeester Jan van Zanen: β€œ2019 is een druk verkiezingsjaar. En het jaar waarin we ook 100 jaar algemeen kiesrecht vieren. Ik ben verheugd dat opnieuw zoveel meer mensen hun stem hebben uitgebracht.”

De leden van het Europees Parlement worden eens in de vijf jaar gekozen. De opkomst in 2014 was in Utrecht 41,1%. De opkomst donderdag 23 mei was bijna 10 procent hoger. In totaal hebben 129.773 mensen van de 255.645 kiesgerechtigden hun stem uitgebracht. Dat konden ze doen in een van de 175 stemlokalen op 157 verschillende locaties.

GroenLinks winnaar in Utrecht
In de gemeente Utrecht is GroenLinks de winnaar van deze verkiezingen met 27,2% van de stemmen. De partij is in negen van de tien Utrechtse wijken de grootste partij. De PvdA is de tweede partij in Utrecht met 17,2% van de stemmen. D66 is de derde partij in Utrecht en komt uit op 13,3% van de stemmen. De VVD is in Vleuten-De Meern de grootste partij. Van de nieuwe deelnemende partijen aan de verkiezing voor het Europees Parlement zijn Forum voor Democratie (5,0%) en Volt (3,8%) respectievelijk de zevende en achtste partij van Utrecht. Alle informatie over opkomst en stemgedrag per wijk is te vinden op www.utrecht.nl/verkiezingen.

Stemmen met een visuele beperking
Bij de verkiezing op 23 mei was het in Utrecht voor het eerst mogelijk voor mensen met een visuele beperking om zelfstandig te stemmen. Twee stemlokalen waren speciaal ingericht met een stem-mal en audio-ondersteuning. Burgemeester Van Zanen droeg, samen met Vincent Bijlo en mensen van de Oogvereniging, bij aan de opening van het stembureau in het Stadskantoor. Van Zanen: β€œDit is een stap in de goede richting om ervoor te zorgen dat iedereen in Utrecht zelfstandig kan stemmen. Met de garantie dat een stem geheim blijft. Zo kan in Utrecht iedereen volwaardig meedoen.” In totaal hebben 16 kiezers in Utrecht hun stem uitgebracht met de stem-mal en audio-ondersteuning.

Uitslag provincie Utrecht
Op dinsdag 28 mei om 10.00 uur heeft het hoofdstembureau van de kieskring Utrecht een openbare zitting. Het hoofdstembureau maakt de uitslag van de hele provincie Utrecht bekend. De zitting is in het stadhuis, Stadhuisbrug 1 te Utrecht. De Kiesraad maakt op dinsdag 4 juni de uitslag van heel Nederland en de bijbehorende zetelverdeling bekend.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht