nieuwsbericht gemeente Utrecht

Utrecht krijgt er een iconisch gebouw bij. Op het Jaarbeursplein komt een bruisend, markant en gezond kantoorgebouw van 105 meter met daarin o.a. een nachtclub op de eerste verdieping, culturele voorzieningen, werk- en sportplekken én een restaurant en publiek toegankelijke ‘kroon’ in de top van het gebouw. Het gebouw wordt grotendeels publiek toegankelijk. Woensdag is het winnende ontwerp, Oopen, gepresenteerd aan de stad. Het ontwerp komt van de Londense architect Heatherwick Studio in samenwerking met Barcode Architects. Initiatiefnemer is duurzame projectontwikkelaar Edge.

Oopen zal de skyline van Utrecht veranderen. Het gebouw komt op het Jaarbeursplein, direct aan Utrecht Centraal. Het unieke ontwerp onderscheidt zich in het Stationsgebied door zachte en ronde vormen, warme materialen en groene terrassen. Door de duurzame ontwerpkeuzes wil Oopen de eerste multifunctionele CO2 neutrale toren in Nederland te worden. 

Wethouder Eelco Eerenberg (Ruimtelijke Ordening) presenteerde het ontwerp van het bijzondere gebouw in het Stadskantoor van Utrecht. Eerenberg: “Ik ben onwijs trots op dit ontwerp. De ontwikkeling van het Jaarbeurspleingebouw kent een lange geschiedenis en ik ben blij dat we jaren terug besloten om op deze plek een iconische trekpleister te ontwikkelen. Een gebouw van en voor de stad. Oopen heeft werkplekken voor beginnende ondernemers, plekken om te skaten én de zo vurig gewenste publiek toegankelijke kroon met uitzicht over de hele stad. Ik ben er echt van overtuigd dat met dit gebouw Utrecht een stukje mooier wordt.

Werk, sport, cultuur en nachtleven

De toren is een open uitnodiging. Allereerst natuurlijk aan Utrechters, maar ook aan bezoekers van de stad. In Oopen is volop ruimte om te werken in kantoren en broedplaatsen (voor creatieve en innovatieve start ups), uit te gaan in horeca en de nachtclub of om te genieten van cultuur en sport. Zo heeft de Utrechtse Olympisch skateboarder Keet Oldenbeuving meegedacht over de urban sports onderdelen in het gebouw en komt er een klimwand in de hal van het gebouw. Er is in en om het gebouw 24 uur per dag iets te beleven. Ook komen er onder het gebouw 3200 fietsparkeerplaatsen en biedt het vrij te bezoeken uitkijkpunt een geweldig uitzicht over de stad.

Coen van Oostrom, oprichter en CEO Edge: We zijn trots om aan dit markante multifunctionele project te mogen werken om een nieuwe bestemming in Nederland te creëren. Door onze lokale expertise en kennis te combineren met onze partners - Heatherwick Studio en BARCODE Architects, zal Utrecht worden neergezet als een centrum waar design en innovatie samenkomen om een bruisende omgeving te bieden. Het resultaat van onze samenwerking zal een gebouw zijn dat een gezonde werkomgeving bevordert, bijdraagt aan de groei van de regio en aansluit bij de toekomstvisie van Utrecht voor healthy urban living.”

Ontwikkeling Stationsgebied

Met het herstel van de Utrechtse singel, een nieuw station en vele andere ontwikkelingen is het gebied in de afgelopen decennia al onherkenbaar veranderd. Het Jaarbeurspleingebouw is één van de laatste projecten in het Utrechtse Stationsgebied. Door haar ligging wordt het Jaarbeurspleingebouw het middelpunt en grote publiekstrekker voor de westzijde aan het station

Betrokkenheid van de stad

De gemeente heeft in 2020 Utrechters gevraagd wat het Jaarbeurspleingebouw voor hen een succes zou maken. Ruim 4000 inwoners, waaronder veel jonge mensen en skaters, reageerden. Utrecht sprak zich duidelijk uit voor een spectaculair gebouw voor iedereen, nachthoreca en ontmoetingsruimte. Omdat veel inwoners geïnteresseerd bleken in de ontwikkeling van het Jaarbeurspleingebouw, is een ambitieus en divers Stadsteam van negen Utrechters geselecteerd. Zij keken tijdens de gehele procedure kritisch mee met de uitvraag van de gemeente en spraken met de marktpartijen over de zorgen en kansen van de stad.

Stadsteam-lid Joy: “Als Stadsteam wilden wij een soort omgekeerde jas; een uitnodigend gebouw waarbij je van buitenaf ziet wat er binnen gebeurt én dat veelal publiek toegankelijk is. Voor mij persoonlijk was het openbaar uitkijkpunt in de top van de toren belangrijk. En je ziet dat gemeente en ontwikkelaar goed naar ons geluisterd hebben. We zijn dan ook verliefd op het idee en ontwerp van Oopen en kunnen niet wachten tot het er staat!”

Eerenberg: “Dat Utrechters op deze manier zo'n grote rol speelden in de totstandkoming van het gebouw is echt uniek en bewonderenswaardig. Daar ben ik ze vooral ook heel dankbaar voor. Het laat zien dat Utrechters begaan zijn met de stad en, als zij het voor het zeggen hebben, er écht een plek uitkomt waar allerlei mensen gebruik van gaan maken.”

Start van de bouw staat gepland voor 2025 en in 2028 zal Oopen in gebruik worden genomen.

Afbeeldingen: Oopen©HeatherwickStudio for Edge

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht