Stap voor stap naar klimaatneutraal

Foto Renzo Gerritsen - Energie besparen

Wat is nodig om uw organisatie aardgasvrij en klimaatneutraal te maken? Met het stappenplan bepaalt u waar u nu staat en hoe u het beste kunt beginnen.

Maak slim gebruik van de momenten waarop u verbouwt, onderhoud pleegt of renoveert. Stap voor stap verduurzamen is beter behapbaar. En vaak voordeliger dan op het laatste moment alle maatregelen tegelijk nemen.

Het stappenplan bestaat uit 6 stappen:

Stap 1: Inzicht in energieverbruik

Een belangrijke basis is inzicht in het huidige energieverbruik van uw bedrijf of instelling. Daarvoor zijn verschillende hulpmiddelen en systemen voor energiemanagement beschikbaar. Vul bijvoorbeeld de Milieubarometer in. U ziet dan de belangrijkste maatregelen om uw CO2-uitstoot en energieverbruik te verminderen. Maak gebruik van het aanbod: het eerste jaar is de Milieubarometer gratis.

Stap 2: Energiebesparende maatregelen

Start met het toepassen van energiebesparende maatregelen. Deze hebben een relatief korte terugverdientijd. Heeft uw bedrijf of instelling een jaarverbruik hoger dan 50.000 kWh, 25.000 m3 gas of 870 GJ? Dan moet u vanuit de Wet Milieubeheer sowieso alle maatregelen nemen die binnen 5 jaar zijn terug te verdienen. De Milieubarometer is een simpel hulpmiddel om te bepalen welke dat zijn.

Denk ook aan isolatie en aan verduurzaming van uw installaties. Zorg dat u op tijd klaar bent voor de stap naar aardgasvrij en klimaatneutraal. Er zijn verschillende hulpmiddelen die u kunnen ondersteunen.

Stap 3: Zelf schone energie opwekken

Een volgende stap is zelf schone energie opwekken. Bijvoorbeeld met zonnepanelen, warmte-koudeopslag (WKO) of een combinatie van natuurlijke bronnen. Laat u goed adviseren en bespaar zo op uw energierekening. Doe bijvoorbeeld de quickscan duurzame energie.

Stap 4: Voorbereiden op aardgasvrij

Gebruikt u aardgas voor interne processen, zoals voor koken of een industrieel proces? Dan moet u zelf op tijd aan de slag met een alternatief. Vaak is dat maatwerk. Neem voor advies op maat contact op met het energieloket.

Voor collectieve warmtevoorzieningen in Utrecht ontwikkelt de gemeente een Transitievisie Warmte. Met dit plan wordt duidelijk welke wijken het eerst aardgasvrij kunnen worden gemaakt. In 2021 neemt de gemeenteraad hierover een besluit. Alle buurten komen aan de beurt. Samen met elk gebied werken we alternatieve oplossingen uit. U kunt er voor kiezen hierop te wachten, of u bereidt u alvast voor met een eigen aanpak.

Stap 5: Energieneutraal

Uw gebouw is klaar voor de overstap naar een 100% duurzame energievoorziening. Energie voor eigen gebruik wekt u duurzaam op. Of u kiest voor een andere fossielvrije energievoorziening, zoals aansluiting op het stadsverwarmingsnet. U maakt uw eigen productieproces aardgasvrij. Elektriciteit die u niet duurzaam kunt opwekken, koopt u duurzaam in.

Stap 6: Klimaatneutraal

In de laatste stap gaat het niet alleen om energieneutrale gebouwen. U maakt alles rondom uw bedrijfsvoering klimaatneutraal. Denk hierbij aan mobiliteit, circulaire afvalstromen en CO2-compensatie.

Advies op maat

Hebt u vragen over de stappen, of wilt u advies over waarmee u het beste kunt beginnen? Neem dan contact op met ons energieloket.

Hulp en contact Duurzaam ondernemen