Zonne-energie voor bedrijven

Steeds meer Utrechtse bedrijven maken gebruik van zonne-energie. Dat is niet gek: het toont duurzame ambitie en bespaart flink op de energierekening. Wij bieden u hieronder alle hulp om te kiezen voor zonnepanelen.

De organisaties die via onze website hulp aanbieden zijn partners van het zonnepact. Ook collega-ondernemers kunnen u helpen. Lees hieronder wat u nu al kunt doen en wie u kan helpen.

Bent u een inwoner? Op Zon op dak leest u meer over zonne-energie en zonnepanelen.

Het begint met een quickscan

Wilt u snel weten wat zonnepanelen op uw dak kunnen opleveren en hoeveel subsidie er mogelijk is? Vraag dan een quickscan aan bij 1 van onze partners uit het zonnepact hieronder.

Bent u een ondernemer op Lage Weide of De Wetering-Haarrijn? Sluit u dan aan bij het EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven (ECUB). ECUB is een coöperatie zonder winstoogmerk en wil  verduurzaming haalbaar, betaalbaar en uitvoerbaar maken voor ondernemers. ECUB heeft 3 ‘preferred suppliers’ voor zonnepanelensystemen. Deze partijen ontzorgen u in het hele proces en geven u inzicht in de financiële kansen van uw dak.

Hebt u een grootverbruikaansluiting en een dak van 1.500m2 of groter? Dan helpt ProfiNRG, gevestigd op Lage Weide, u graag om de beste zonne-energie installatie voor uw situatie te kiezen. Ze helpen u ook met het verkrijgen van de SDE++ subsidie en een passende netaansluiting. Wilt u niet zelf investeren? Dan bieden ze ook leasemogelijkheden. De quickscan, het adviesgesprek en de aanvraag van de SDE++subsidie doen ze kosteloos en vrijblijvend.

De quickscan van Soft Energy geeft u inzicht in de mogelijkheden van zonne-energie voor uw dak. Soft Energy brengt in kaart wat het beste zonne-systeem is voor uw situatie, welke subsidie daarbij past en wat u aan opbrengsten kunt verwachten. Soft Energy is een Utrechts bedrijf met meer dan 10 jaar ervaring met zonne-systemen, en heeft ruim 200 locaties in onze stad ondersteund.

Solarfields helpt ondernemers met de uitvoer van grootschalige zonnedaken van minimaal 3.000 m2. Het valt op dat veel daken ongebruikt blijven door uitdagingen met de dakconstructies; dat is een gemiste kans.

In sommige gevallen is een aanpassing van het ontwerp al genoeg om het gewicht van de zonnepanelen voldoende te kunnen dragen. Hierdoor blijken bestaande daken zonder verstevigingen tóch geschikt voor zonnepanelen. Als alternatief installeert Solarfields lichtgewicht zonnepanelen die tot 50% lichter zijn dan de traditionele panelen. Een second opinion van de installateur kan hierin duidelijkheid geven.

Hebt u een dak van 100 m2 of groter? Energieke Regio is een onafhankelijke stichting en biedt u, in samenwerking met provincie Utrecht, een QuickScan + videobellen aan. Ervaar zelf hoeveel u kunt opwekken, hoe hoog de SDE-subsidie voor u kan zijn en wat het u financieel oplevert. Energieke regio kent de regels, techniek, markt en financieringsmogelijkheden. Uiteindelijk kiest u zelf of en hoe u verder gaat.

Met de quickscan van Warmtebouw ziet u wat voor een zonne-energiesysteem het beste bij uw specifieke situatie past. Zij bekijken samen met u welke subsidie- en financieringsmogelijkheden u hebt. Op aanvraag kan Warmtebouw deze quickscan uitbreiden naar een complete energiescan. Hiermee voldoet u aan de wettelijke verplichtingen uit de Wet milieubeheer, zoals de energiebesparingsplicht. Zij bieden bovendien ondersteuning bij het opwaarderen van uw gebouw naar label C of beter.

Is uw dak groter dan 500m2, hebt u een grootverbruikaansluiting en wilt u meer weten over uw mogelijkheden voor zon op dak? Zoncoalitie maakt inzichtelijk wat er mogelijk is op uw dak en is daarbij onafhankelijk wat betreft type techniek, exploitatie structuur of aanbieder. Ook brengen ze de kosten en opbrengsten in kaart van een zonnestroomsysteem op uw dak. Zoncoalitie biedt u een gratis vastgoedscan op maat aan met een vrijblijvend intakegesprek met 1 van onze specialisten ter waarde van € 250.

Oplossingen bij een vol stroomnet

Als u een groot dak hebt en veel zonnepanelen wilt, dan is de kans groot dat opgewekte zonne-energie niet teruggeleverd kan worden aan het net. Dit komt doordat het stroomnet in Utrecht vol is. Dit heet netcongestie, lees meer hierover op de website van Stedin. We onderzoeken samen met bedrijven hoe het opwekken van zonne-energie op grote daken via vernieuwende oplossingen toch mogelijk is.

Lees meer over onderzoek zonnepanelen bij een vol stroomnet

Met subsidie snel een goed rendement

Wilt u investeren in zonnepanelen? Dan kunt u gebruikmaken van verschillende subsidies. Een belangrijke subsidie is de SDE++. Deze is voor grootschalige opwek van zonne-energie. Ook kunt u als MKB-ondernemer subsidie krijgen voor advieskosten. Op de pagina Financiering hebben we alle subsidies voor het verduurzamen van uw vastgoed op een rij gezet.
Vraag subsidie altijd aan op uw eigen naam. Zo bent u later vrij om samen te werken met andere adviesbedrijven.

Aanspreekpunt voor bedrijventerreinen

Op de onderstaande 4 bedrijventerreinen is in opdracht van de gemeente Utrecht een aanspreekpunt aanwezig. Dit aanspreekpunt informeert u over de mogelijkheden van zonnepanelen en helpt u graag een stap verder.

Wilt u hiervan gebruikmaken? Stuur dan een e-mail naar duurzaamondernemen@utrecht.nl of neem contact op met:

Hulp en contact Duurzaam ondernemen