Duurzaam ondernemen Zonne-energie voor bedrijven

Zonnepanelen op uw bedrijfspand? Daarmee wekt u niet alleen duurzame energie op, maar bespaart u ook flink op uw energierekening. Regel het samen met ons via het stappenplan.

Video: Zon op dak voor Utrechtse ondernemer Business Fashion

John van der Velde is mede-eigenaar van Business Fashion op Bedrijvenpark De Wetering-Haarrijn. Met zonnepanelen op het dak draaide het bedrijf het eerste jaar al direct energieneutraal.

Stappenplan voor zonnepanelen

De organisaties die in het stappenplan hun hulp aanbieden zijn partners van het zonnepact. Zij hebben de juiste kennis en ervaring. Ze hebben afgesproken zich in te zetten voor meer zonne-energie bij bedrijven in Utrecht.

Stap 1. Doe de quickscan

U krijgt een overzicht én een online adviesgesprek. Dit gaat over wat zonnepanelen op uw dak kunnen opleveren en hoeveel subsidie mogelijk is. De kosten van een quickscan zijn gemiddeld € 250. Dit verschilt per adviesbureau. Vraag het gekozen adviesbureau welke mogelijkheden er zijn om korting te krijgen op de advieskosten. Bijvoorbeeld 50% van de kosten via de subsidie Duurzamer maken bedrijf of instelling. Plan uw quickscan in met 1 van de onderstaande partijen.

Plan uw quickscan in

Bent u een ondernemer op Lage Weide of De Wetering-Haarrijn? Sluit u dan aan bij het EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven (ECUB). ECUB is een coöperatie zonder winstoogmerk en wil  verduurzaming haalbaar, betaalbaar en uitvoerbaar maken voor ondernemers. ECUB heeft 3 ‘preferred suppliers’ voor zonnepanelensystemen. Deze partijen ontzorgen u in het hele proces en geven u inzicht in de financiële kansen van uw dak.

Hebt u een grootverbruikaansluiting en een dak van 1.500m2 of groter? Dan helpt ProfiNRG, gevestigd op Lage Weide, u graag om de beste zonne-energie installatie voor uw situatie te kiezen. Ze helpen u ook met het verkrijgen van de SDE++ subsidie en een passende netaansluiting. Wilt u niet zelf investeren? Dan bieden ze ook leasemogelijkheden. De quickscan, het adviesgesprek en de aanvraag van de SDE++subsidie doen ze kosteloos en vrijblijvend.

De quickscan van Soft Energy geeft u inzicht in de mogelijkheden van zonne-energie voor uw dak. Soft Energy brengt in kaart wat het beste zonne-systeem is voor uw situatie, welke subsidie daarbij past en wat u aan opbrengsten kunt verwachten. Soft Energy is een Utrechts bedrijf met meer dan 10 jaar ervaring met zonne-systemen, en heeft ruim 200 locaties in onze stad ondersteund.

Solarfields helpt ondernemers met de uitvoer van grootschalige zonnedaken van minimaal 3.000 m2. Het valt op dat veel daken ongebruikt blijven door uitdagingen met de dakconstructies; dat is een gemiste kans.

In sommige gevallen is een aanpassing van het ontwerp al genoeg om het gewicht van de zonnepanelen voldoende te kunnen dragen. Hierdoor blijken bestaande daken zonder verstevigingen tóch geschikt voor zonnepanelen. Als alternatief installeert Solarfields lichtgewicht zonnepanelen die tot 50% lichter zijn dan de traditionele panelen. Een second opinion van de installateur kan hierin duidelijkheid geven.

Hebt u een dak van 100 m2 of groter? Energieke Regio is een onafhankelijke stichting en biedt u, in samenwerking met provincie Utrecht, gratis een QuickScan + videobellen aan. Ervaar zelf hoeveel u kunt opwekken, hoe hoog de SDE-subsidie voor u kan zijn en wat het u financieel oplevert. Energieke regio kent de regels, techniek, markt en financieringsmogelijkheden. Uiteindelijk kiest u zelf of en hoe u verder gaat.

Met de quickscan van Warmtebouw ziet u wat voor een zonne-energiesysteem het beste bij uw specifieke situatie past. Zij bekijken samen met u welke subsidie- en financieringsmogelijkheden u hebt. Op aanvraag kan Warmtebouw deze quickscan uitbreiden naar een complete energiescan. Hiermee voldoet u aan de wettelijke verplichtingen uit de Wet milieubeheer, zoals de energiebesparingsplicht. Zij bieden bovendien ondersteuning bij het opwaarderen van uw gebouw naar label C of beter.

Is uw dak groter dan 500m2, hebt u een grootverbruikaansluiting en wilt u meer weten over uw mogelijkheden voor zon op dak? Zoncoalitie maakt inzichtelijk wat er mogelijk is op uw dak en is daarbij onafhankelijk wat betreft type techniek, exploitatie structuur of aanbieder. Ook brengen ze de kosten en opbrengsten in kaart van een zonnestroomsysteem op uw dak. Zoncoalitie biedt u een gratis vastgoedscan op maat aan met een vrijblijvend intakegesprek met 1 van onze specialisten ter waarde van € 250.

Stap 2. Vraag (I) SDE-subsidie aan

De SDE-subsidie en de ISDE-subsidie maken zonnepanelen sneller winstgevend. Onderstaande adviseurs helpen u bij de aanvraag. Vraag de subsidie op uw eigen naam aan. Zo bent u later vrij om samen te werken met een bedrijf naar keuze. De laatste jaren worden de subsidiebedragen steeds lager.

Bent u een ondernemer op Lage Weide of De Wetering-Haarrijn? Sluit u dan aan bij het EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven (ECUB). ECUB’s ‘preferred suppliers’ helpen u verder met het aanvragen van subsidie.

Maak een afspraak of vraag meer informatie via e-mail: info@ecub.nl.

Soft Energy vraagt als intermediair SDE++ subsidie voor u aan – zorgvuldig en tegen een scherp tarief. De SDE++ subsidie maakt een zonproject extra interessant. Met deze subsidie verdient u de investering in zonnepanelen gemiddeld binnen 8 jaar terug, terwijl u 15 jaar subsidie ontvangt.

Vraag hulp van Soft Energy

De voorbereiding en benodigde informatie voor de subsidieaanvraag verzamelen moet zorgvuldig gebeuren. Energieke Regio kan u hierbij helpen. Nadat u de subsidiebeschikking ontvangt, hebt u 18 maanden de tijd. Installeert u minder panelen dan aangevraagd? Dan krijgt u evenredig minder subsidie. Terwijl u bij meer panelen niet meer subsidie ontvangt. Daarom vragen we een reëel maximum voor u aan. De aanvraag verplicht u tot niets.

Vraag hulp van Energieke Regio

Warmtebouw kijkt of u in aanmerking komt voor de SDE++ en helpt u bij de aanvraag hiervan. Ook kan Warmtebouw als intermediair de subsidie voor u aanvragen.

Maak een afspraak of vraag meer informatie via e-mail: info@warmtebouw.nl.

Meer informatie op de website van Warmtebouw

Hebt u interesse in het aanvragen van een SDE++ subsidie? Zoncoalitie regelt de aanvraag voor u. Dit doen we op naam van de vastgoedeigenaar. U bent dan daarna vrij in uw keuze voor het vervolgtraject.

Vraag hulp van Zoncoalitie

Stap 3. Spreek met uw bank en verzekeraar

Met de subsidie op zak laat u uw business-case uitwerken. Daarna gaat u in gesprek met uw bank over de financieringsmogelijkheden. Bespreek vervolgens met uw verzekeraar wat de gevolgen zijn voor uw verzekering. Denk aan uw opstalverzekering en de brandveiligheid van uw gebouw.

Het Energiefonds Utrecht biedt financieringen voor bedrijven en instellingen met energieambities in de provincie Utrecht. Het Energiefonds helpt ondernemers met het besparen van energie, het opwekken van energie met hernieuwbare energiebronnen. Het Energiefonds heeft veel ervaring met het financieren van Zon op dak-projecten. U kunt ook dakisolatie of dakvervanging meefinancieren. Met een netwerk van adviseurs, installateurs en ervaringsdeskundigen helpt het Energiefonds om haalbare, maar moeilijk financierbare projecten, toch mogelijk te maken.

Neem contact op met Energiefonds

Stap 4. Vraag en vergelijk offertes

Tijd om te vergelijken: vraag offertes aan, kies een installateur en koop zonnepanelen in.

EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven vraagt offertes voor u aan bij partners en andere leveranciers. Dit staat los van uw keuze voor de uitvoerende partij. ECUB heeft veel ervaring met het aanvragen en vergelijken van offertes voor zonnepanelen, en met de installatie.

E-mail voor meer informatie naar info@ecub.nl.

Energieke Regio kent de regels, verzekeringseisen en financieringsopties. En rekent het niet mooier voor dan het is. U krijgt onafhankelijk advies over en hulp bij het vergelijken van offertes, en neemt daarna zelf een beslissing.

E-mail voor meer informatie naar zonadvies@energiekeregio.nl.

Soft Energy is een onafhankelijke adviseur en begeleidt aanbestedingstrajecten zonder verplichtingen of afspraken met marktpartijen. Daardoor weet u zeker dat er vanuit uw belang wordt gehandeld. Soft Energy vraagt offertes aan en houdt rekening met de technische mogelijkheden, de eisen van uw verzekeraar en uw eigen wensen. Vergelijking gebeurt onder andere op kwaliteit, ervaring, prijs en garanties. In een kort document ziet u de verschillen tussen de offertes.

E-mail voor meer informatie naar info@softenergy.nl.

Bepaal samen met Zoncoalitie de haalbaarheid van zonnepanelen op uw bedrijfsdak door gebruik te maken van hun expertise en onafhankelijk advies. Daarna kunt u offertes opvragen via het Zoncoalitieplatform en offertes van meer dan 20 aangesloten aanbieders gemakkelijk vergelijken. Zo maakt u de beste keuze maken voor uw project en bespaart u 10% tot 20% aan kosten.

Benieuwd naar meer informatie? Mail naar info@zoncoalitie.nl.

5. Oplevering van zonnepanelen

Ze liggen er! Vergeet niet om uw installatie goed te laten controleren.

Soft Energy controleert het systeem en checkt de opleverrapportage. U krijgt een lijst met restpunten die de installateur voor oplevering moet afmaken. Als het systeem volledig opgeleverd is en energie produceert, is het belangrijk de werking te blijven controleren. En wanneer nodig, onderhoud of reparaties te laten uitvoeren. Soft Energy heeft hiervoor een aparte dienstverlening voor monitoring, inspectie en beheer van projecten.

E-mail voor meer informatie naar info@softenergy.nl.

Uw dak beschikbaar stellen voor Buurtstroom

Stel (een deel van) uw dak beschikbaar voor een Utrechts buurtstroomproject. Dit kan ook als er al zonnepanelen op uw dak liggen. Als ondernemer kunt u zo de verbinding versterken met bewoners in postcodegebieden in uw buurt. U laat zo zien dat u voor duurzaam gaat. Ook kunt u natuurlijk zelf profiteren van de opgewekte energie. Bij een buurtstroomproject investeren deelnemers samen in de zonnepanelen die geplaatst worden op uw dak.

Kijk voor informatie op Buurtstroom

Steeds meer bedrijven met zonnepanelen

Veel bedrijven in Utrecht zijn al goed op weg en wekken duurzame energie op met zonnepanelen op hun dak. Op ongeveer 13% van alle Utrechtse kantoor- en bedrijfsdaken liggen zonnepanelen. Als je alleen kijkt naar bedrijventerreinen dan is dit percentage 17% in 2021. Samen werken we toe naar 20% van alle bedrijfsdaken in 2025.

Percentage daken met zonnepanelen per bedrijventerrein
Bedrijventerrein % daken met zonnepanelen
Nieuw Overvecht 10%
Kanaleneiland 15%
Papendorp 16%
Cartesiusweg en omgeving 17%
Oudenrijn 18%
De wetering en Haarrijn 19%
Lage Weide 19%

Hulp en contact Duurzaam ondernemen