Praktijkverhalen van duurzame ondernemers

Bedrijven nemen het initiatief om energie te besparen en te verduurzamen. Lees hun verhaal!


Restaurant Kartoffel stap voor stap van het aardgas af  

 “Je wilt zo min mogelijk energie verbruiken. Dat is altijd goed voor de portemonnee en voor het milieu.”  

Steeds meer Utrechtse ondernemers ontdekken de voordelen om energie te besparen. Bijvoorbeeld Marc Tibben. Hij is eigenaar van restaurant Kartoffel, gevestigd in een werfkelder aan de Oudegracht. Met de bespaarvergoeding voor mkb’ers ging hij over op duurzame terrasverwarming én schafte hij een inductiekooktoestel aan.   

Bespaarvergoeding 

In 2023 konden Utrechtse ondernemers met een MKB-bedrijf tijdelijk € 1.000 tot 1.500 vergoeding krijgen voor energiebesparende maatregelen. De vergoeding was in te zetten voor 10 verschillende maatregelen die energie en CO2 besparen. Het budget voor de regeling was beschikbaar gesteld via het programma Kansen voor West II. Dit programma wordt medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).  

Warmtekussens en inductie  

Eigenaar Marc Tibben hoorde vorig jaar dat de gemeente Utrecht een vergoeding had voor mkb’ers om energie te besparen. “Op deze manier konden we investeren in warmtekussens op het terras. Hiermee konden we de gasten warm houden zonder gasheaters te gebruiken. Daarnaast hebben we een inductiekookplaat aangeschaft. We hadden in de keuken in totaal 4 gasfornuizen. Eén gasfornuis is nu vervangen door een inductiekookplaat. Ik wilde eigenlijk helemaal over op inductie, maar dat was helaas niet haalbaar met het energienet op dit moment.”  

Koks merken geen verschil 

“De koks merken geen enkel verschil of ze nu op inductie koken of op gas. Daarbij is koken op inductie ook nog goedkoper dan koken op gas. Inductie is dus zowel voordelig en ook nog goed voor het klimaat. Door de vergoeding van de gemeente lagen de kosten een stuk lager en verdienen we deze investering dus sneller terug. Ja, je moet er even wat administratieve moeite voor doen, maar daar kreeg je de vergoeding voor terug.”  

Geen verwarming nodig 

Ik huur deze werfkelder nu al zo'n 7 jaar. We liggen hier met het restaurant direct aan de gracht. Dat vind ik iets unieks. De muren van dit pand zijn een meter dik. Hierdoor is het restaurant gelijk goed geïsoleerd en hebben we geen verwarming nodig. In de winter is het hier binnen lekker warm en in de zomer juist aangenaam koel. Om het pand tijdens de zomer af te laten koelen hoeven we alleen maar de voordeur open te doen.”  

Ledverlichting via huisbaas 

“In het verleden hadden we via de huisbaas al geïnvesteerd in ledverlichting om het restaurant duurzamer te verlichten. Eigenlijk konden we in dit pand alleen nog energie besparen door minder te koken op gas en meer op inductie. Hopelijk kunnen we in de toekomst helemaal over op inductie.”  

De bespaarvergoeding is niet meer aan te vragen. Wel biedt de gemeente andere hulpmiddelen, subsidie én advies op maat om voordelig energie te besparen. Wil jij net als Marc energie besparen? Ontdek welke stappen jij kunt zetten. Zo gecheckt bij het energieloket!

Naar boven

Flinke besparing door duurzaam clubhuis Kampong

Het Utrechtse Kampong heeft grote stappen gezet in het verduurzamen van de verenigingen en het nieuwe clubhuis. Leden en sponsoren vragen erom én verduurzamen is financieel ook aantrekkelijk. Zo is het gasverbruik nu minimaal en levert Kampong stroom terug aan het net.

Engel Koolhaas is specifiek verantwoordelijk voor het nieuwe clubhuis van de Utrechtse Kampongverenigingen. In 2017 hebben ze bij de bouw van het nieuwe clubhuis gekozen voor veel zonnepanelen op de daken, een warmtepomp voor de verwarming en efficiënt gebruik van water. Ook zijn de oude gaslampen op de sportvelden vervangen door LED-verlichting.

Als sportvereniging kunt u vaak flink besparen op het energiegebruik voor verlichting, verwarming en warm water voor de douches. Denk aan LED-lampen, het optimaliseren van de verwarmingsinstallatie of het zelf opwekken van duurzame energie met zonnepanelen of een warmtepomp. In samenwerking met Sport Utrecht stimuleren en ondersteunen we u bij verduurzaming.

Wilt u weten welke stappen u kunt zetten om uw bedrijf, instelling, vereniging of evenement te verduurzamen? Dat is zo gecheckt bij het energieloket. Of het nu gaat om energie besparen, energie opwekken of overstappen op aardgasvrij. Stel uw vraag en onze adviseurs nemen contact met u op voor een advies op maat.

Utrechtse sportclubs verduurzamen: Kampong

Naar boven

“We laten een energiescan doen, geregeld via het energieloket”

Je bent ondernemer en wilt energie besparen. Waar begin je? Daar liep Karsten Veerman van koffiebar 30ML Coffee & Food ook tegenaan. “Als ondernemer ben je altijd druk met andere dingen. En wat alle opties zijn op het gebied van verduurzamen en energie besparen? Daar heb ik ook gewoon niet genoeg verstand van.” Daarmee kon het energieloket Karsten gelukkig verder helpen. Binnenkort laat hij een energiescan doen, gesubsidieerd door de gemeente.

“Ons pand aan de Nachtegaalstraat is onderdeel van een beschermd stadsgezicht. Ik kan daardoor niet zomaar zonnepanelen op het dak laten leggen.” Lastig te begrijpen, vindt Karsten: “Er wordt van je verwacht dat je als ondernemer verduurzaamt, maar alle regeltjes maken het niet makkelijk.”

Meer dan een tochtstrip

Ondertussen kwam hij in contact met het energieloket. Die kon bemiddelen in het contact met de betrokken afdelingen binnen de gemeente en adviseerde Karsten over concrete vervolgstappen. “Dat was fijn, want ik kan natuurlijk wel een tochtstrip neerleggen, maar we willen graag meer doen om te verduurzamen. Het energieloket denkt echt met je mee!”

Energiescan

Het energieloket adviseert en brengt ondernemers vervolgens in contact met andere bedrijven die hen verder kunnen helpen. Zo kreeg Karsten het advies een energiescan te laten doen. “Een gespecialiseerd bedrijf komt dan langs om te kijken of bijvoorbeeld de cv goed afgesteld staat en of er apparaten zijn die we kunnen vervangen om energie te besparen.”

Naderhand krijgt hij een digitaal overzicht met relevante energiebesparende oplossingen. “Daarin wordt ook aangegeven welke maatregelen het eenvoudigst tot resultaat leiden en of er subsidies beschikbaar voor zijn.” In de tussentijd kunnen Karsten en zijn collega’s doen waar ze goed in zijn: hun gasten voorzien van een écht goede kop koffie.

Wil jij net als Karsten energie besparen? Ontdek welke stappen jij kunt zetten. Zo gecheckt bij het energieloket.


Naar boven

“Het energieloket gaf inzicht in hoe wij verder kunnen verduurzamen”

Aankomend jaar van het aardgas af, en van daaruit binnen vijf jaar op weg naar volledige vergroening. Ewald Visser, medeoprichter en eigenaar van Maximus Brouwerij in Leidsche Rijn, heeft zijn verduurzamingsdoel scherp voor ogen. Want naast doorgroeien met zijn bedrijf, vindt hij het ook belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen.

Daarvoor heeft hij al verschillende stappen genomen. “We zorgen voor warmwaterterugwinning tijdens het brouwproces en letten op ons energieverbruik; onze verlichting is vervangen voor ledverlichting en we gaan bewuster om met het verwarmen van ruimtes.”

Elektrische stoominstallatie

Ondertussen onderzocht Ewald welke stappen hij nog meer kon zetten. Een vraag die hij stelde bij het energieloket. Dat gaf hem inzicht in de mogelijkheden. “Momenteel zijn we bezig met zonnepanelen, warmteopslag en het verduurzamen van ons transport.” En er is nog meer te doen: “Onze brouwinstallatie is inmiddels wat gedateerd, die werkt op gas. Daarbij zijn de tanks enkelwandig. Tegenwoordig zijn die ook dubbelwandig, en de stoominstallatie kan zelfs al op elektriciteit.”

Maar simpelweg de tanks vervangen? Dat gaat niet zomaar. “Wij brouwen met stoom, en om stoom te creëren op elektriciteit heb je behoorlijk wat capaciteit nodig. Dus dan is de vraag, past het op het energienet? Ook is het nog niet rendabel om energie uit zonnepanelen op te slaan.”

Financiering

Op weg naar verdere verduurzaming komt Ewald dus nog behoorlijk wat uitdagingen tegen. Wat is er mogelijk, en… wat gaat het kosten? “Je krijgt te maken met behoorlijke investeringen, dus hoe ga je alles financieren?” Ook met dit onderwerp kon hij terecht bij het energieloket. “Het energieloket beschikt over een uitgebreid netwerk. Zo zijn we nu in gesprek met de gemeente over financiering voor een vergroeningsinitiatief, wat tot nu toe heel positief verloopt.”

Wil jij net als Ewald energie besparen? Ontdek welke stappen jij kunt zetten. Zo gecheckt bij het energieloket.


Naar boven

"Dit is het moment om je bedrijf te verduurzamen"

Surinaams eethuis Millie’s Corner is al 22 jaar een begrip in Overvecht. Om dat ook in de toekomst te blijven, wil eigenaar Nicolaas Thé graag verduurzamen. Het is zijn ambitie om aardgasvrij te kunnen koken en ondernemen. Daar komt veel bij kijken en het is een flinke investering. Gelukkig kon hij voor hulp bij dit proces aankloppen bij het Energieloket van de gemeente Utrecht. Daarmee is de eerste belangrijke stap gezet.

"De noodzaak is duidelijk, want de energieprijzen blijven maar stijgen", zegt Nicolaas. "Maar waar te beginnen? Als je zelf gaat googelen komt er veel op je af. Dan is het fijn dat er met het Energieloket een centraal punt is waar je als ondernemer in Utrecht met je vragen terecht kan. We zijn al samen aan het inventariseren wat er allemaal nodig is om mijn ambitie in de praktijk te brengen. Daar heb je veel aan, want verduurzamen begint met inzicht in wat er moet gebeuren."

Puzzel leggen

Vanuit het Energieloket staat Ezra Schussler hem bij met advies. Hij noemt dit een mooi voorbeeld van samenwerking tussen het Energieloket en ondernemers die willen verduurzamen. "Deze ondernemer ziet dat er iets moet gebeuren en klopt bij ons aan. Dan ontstaat er een mooie samenwerking waarin we samen de puzzel gaan leggen. We kijken naar de subsidies waarvoor hij in aanmerking komt, naar vergunningen die hij nodig heeft en brengen hem in contact met de juiste partijen die de techniek kunnen verzorgen. Zo proberen we actief te begeleiden, zodat de ondernemer een weloverwogen keuze kan maken."

Het Energieloket is sinds 2020 de digitale toegangspoort voor ondernemers in Utrecht die hulp willen bij hun verduurzamingsvraagstukken. Via de website komen ze in contact met de adviseurs van de gemeente Utrecht. Zij denken mee in de breedste zin van het woord en wijzen de weg naar de juiste specialisten als dat nodig is. Daarnaast biedt het Energieloket hulpmiddelen. Neem de Milieubarometer, die inzicht geeft in het energieverbruik.

Ook helpt het Energieloket ondernemers met financieringsmogelijkheden, zoals de subsidie Energieloket verduurzaming vastgoed Utrecht voor technisch, organisatorisch of procesmatig advies over verduurzaming van vastgoed en bedrijfsprocessen. Ondernemers krijgen de helft van de advieskosten vergoed.

"Wij verlagen de drempel om in actie te komen. Sommige ondernemers weten niet wat er allemaal mogelijk is"

Groene triggers

Steeds meer ondernemers maken gebruik van het Energieloket. De klimaatambitie en de huidige energiecrisis dwingt hen ertoe in actie te komen om hun bedrijf te verduurzamen. "Dit is hét moment", zegt Marianne Lamberts van het Energieloket. "Kostenbesparing, voorbereiden op een aardgasvrije toekomst, concurrentievoordeel of comfortabele werkplekken: het zijn allemaal redenen om energie te besparen en te verduurzamen. Er zijn ook steeds meer ondernemers die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid willen nemen, zoals transporteurs die willen investeren in elektrisch vervoer."

Voldoen aan of vooruitlopen op wetgeving is een andere stimulans om te vergroenen. "En vooruitstrevend zijn in verduurzaming kan bedrijven ook voordeel opleveren bij het binnenhalen van opdrachten. Sommige opdrachtgevers willen dat hun leverancier duurzaam te werk gaat. Denk aan emissieloos vervoer in de transportsector."

Een trigger kan ook zijn dat je weet wanneer de wijk waarin je onderneemt van het gas afgaat. Dit kun je vinden op de interactieve kaart met warmteoplossing per buurt op de website www.utrecht.nl/tvw. "Dan weet je dus wanneer je een alternatief moet hebben. Het is altijd fijner dat je daar zelf over kan nadenken én gebruik kan maken van een natuurlijk of logisch moment. Denk daarbij bijvoorbeeld aan installaties die aan vervanging toe zijn of aan groot onderhoud aan het gebouw. Door investeringen te combineren, bespaar je vaak geld."

"De noodzaak is duidelijk, want de energieprijzen blijven maar stijgen."

Belemmeringen

Niets gaat vanzelf, zeker verduurzamen niet. Wat de belemmeringen zijn voor de bereidwillige ondernemer? Marianne: "Allereerst de investeringen die ze moeten doen. Zeker in deze tijd, waarin de energielasten hoog zijn. Als je dan ook nog last hebt gehad van de coronacrisis en nu moet investeren, dan is daar niet altijd geld voor. Dat moet ergens anders vandaan komen. Zo is er het Energiefonds van de gemeente en provincie Utrecht, waar ondernemers terecht kunnen voor leningen voor verduurzaming. Je kunt daarvoor ook bij steeds meer banken terecht. Wij kunnen je de weg wijzen."

Ondernemers lopen er ook tegenaan dat er soms vergunningen nodig zijn om te verduurzamen, bijvoorbeeld als je een installatie op het dak wil plaatsen. "Het is goed om dat als eerste te checken. Soms denken ondernemers in hun enthousiasme: we gaan beginnen. Dan komen ze er tijdens het traject pas achter dat er een vergunning nodig is."

Zelf aan zet

De professionals van het Energieloket staan voor ondernemers klaar, maar uiteindelijk zijn die zelf aan zet. Ezra: "Wij verlagen de drempel om in actie te komen. Sommige ondernemers weten niet wat er allemaal mogelijk is. Klop gerust bij ons aan, er zijn geen kosten verbonden aan onze advies en hulp."

Ondernemer Nicolaas Thé van Millie’s Corner is blij dat hij die stap alvast gezet heeft. "In 2025 hopen we helemaal klaar te zijn. Elk jaar een nieuwe investering, totdat we met ons bedrijf helemaal aardgasvrij zijn. Wellicht kunnen we als een soort pilot fungeren en zijn we straks een voorbeeld voor andere mkb-bedrijven in Utrecht."


Naar boven

Hulp en contact Duurzaam ondernemen