Praktijkverhalen van duurzame ondernemers

Bedrijven nemen het initiatief om energie te besparen en te verduurzamen. Lees hun verhaal!


Flinke besparing door duurzaam clubhuis Kampong

Het Utrechtse Kampong heeft grote stappen gezet in het verduurzamen van de verenigingen en het nieuwe clubhuis. Leden en sponsoren vragen erom én verduurzamen is financieel ook aantrekkelijk. Zo is het gasverbruik nu minimaal en levert Kampong stroom terug aan het net.

Engel Koolhaas is specifiek verantwoordelijk voor het nieuwe clubhuis van de Utrechtse Kampongverenigingen. In 2017 hebben ze bij de bouw van het nieuwe clubhuis gekozen voor veel zonnepanelen op de daken, een warmtepomp voor de verwarming en efficiënt gebruik van water. Ook zijn de oude gaslampen op de sportvelden vervangen door LED-verlichting.

Als sportvereniging kunt u vaak flink besparen op het energiegebruik voor verlichting, verwarming en warm water voor de douches. Denk aan LED-lampen, het optimaliseren van de verwarmingsinstallatie of het zelf opwekken van duurzame energie met zonnepanelen of een warmtepomp. In samenwerking met Sport Utrecht stimuleren en ondersteunen we u bij verduurzaming.

Wilt u weten welke stappen u kunt zetten om uw bedrijf, instelling, vereniging of evenement te verduurzamen? Dat is zo gecheckt bij het energieloket. Of het nu gaat om energie besparen, energie opwekken of overstappen op aardgasvrij. Stel uw vraag en onze adviseurs nemen contact met u op voor een advies op maat.

Utrechtse sportclubs verduurzamen: Kampong

Naar boven


“We laten een energiescan doen, geregeld via het energieloket”

Je bent ondernemer en wilt energie besparen. Waar begin je? Daar liep Karsten Veerman van koffiebar 30ML Coffee & Food ook tegenaan. “Als ondernemer ben je altijd druk met andere dingen. En wat alle opties zijn op het gebied van verduurzamen en energie besparen? Daar heb ik ook gewoon niet genoeg verstand van.” Daarmee kon het energieloket Karsten gelukkig verder helpen. Binnenkort laat hij een energiescan doen, gesubsidieerd door de gemeente.

“Ons pand aan de Nachtegaalstraat is onderdeel van een beschermd stadsgezicht. Ik kan daardoor niet zomaar zonnepanelen op het dak laten leggen.” Lastig te begrijpen, vindt Karsten: “Er wordt van je verwacht dat je als ondernemer verduurzaamt, maar alle regeltjes maken het niet makkelijk.”

Meer dan een tochtstrip

Ondertussen kwam hij in contact met het energieloket. Die kon bemiddelen in het contact met de betrokken afdelingen binnen de gemeente en adviseerde Karsten over concrete vervolgstappen. “Dat was fijn, want ik kan natuurlijk wel een tochtstrip neerleggen, maar we willen graag meer doen om te verduurzamen. Het energieloket denkt echt met je mee!”

Energiescan

Het energieloket adviseert en brengt ondernemers vervolgens in contact met andere bedrijven die hen verder kunnen helpen. Zo kreeg Karsten het advies een energiescan te laten doen. “Een gespecialiseerd bedrijf komt dan langs om te kijken of bijvoorbeeld de cv goed afgesteld staat en of er apparaten zijn die we kunnen vervangen om energie te besparen.”

Naderhand krijgt hij een digitaal overzicht met relevante energiebesparende oplossingen. “Daarin wordt ook aangegeven welke maatregelen het eenvoudigst tot resultaat leiden en of er subsidies beschikbaar voor zijn.” In de tussentijd kunnen Karsten en zijn collega’s doen waar ze goed in zijn: hun gasten voorzien van een écht goede kop koffie.

Wil jij net als Karsten energie besparen? Ontdek welke stappen jij kunt zetten. Zo gecheckt bij het energieloket.


Naar boven

“Het energieloket gaf inzicht in hoe wij verder kunnen verduurzamen”

Aankomend jaar van het aardgas af, en van daaruit binnen vijf jaar op weg naar volledige vergroening. Ewald Visser, medeoprichter en eigenaar van Maximus Brouwerij in Leidsche Rijn, heeft zijn verduurzamingsdoel scherp voor ogen. Want naast doorgroeien met zijn bedrijf, vindt hij het ook belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen.

Daarvoor heeft hij al verschillende stappen genomen. “We zorgen voor warmwaterterugwinning tijdens het brouwproces en letten op ons energieverbruik; onze verlichting is vervangen voor ledverlichting en we gaan bewuster om met het verwarmen van ruimtes.”

Elektrische stoominstallatie

Ondertussen onderzocht Ewald welke stappen hij nog meer kon zetten. Een vraag die hij stelde bij het energieloket. Dat gaf hem inzicht in de mogelijkheden. “Momenteel zijn we bezig met zonnepanelen, warmteopslag en het verduurzamen van ons transport.” En er is nog meer te doen: “Onze brouwinstallatie is inmiddels wat gedateerd, die werkt op gas. Daarbij zijn de tanks enkelwandig. Tegenwoordig zijn die ook dubbelwandig, en de stoominstallatie kan zelfs al op elektriciteit.”

Maar simpelweg de tanks vervangen? Dat gaat niet zomaar. “Wij brouwen met stoom, en om stoom te creëren op elektriciteit heb je behoorlijk wat capaciteit nodig. Dus dan is de vraag, past het op het energienet? Ook is het nog niet rendabel om energie uit zonnepanelen op te slaan.”

Financiering

Op weg naar verdere verduurzaming komt Ewald dus nog behoorlijk wat uitdagingen tegen. Wat is er mogelijk, en… wat gaat het kosten? “Je krijgt te maken met behoorlijke investeringen, dus hoe ga je alles financieren?” Ook met dit onderwerp kon hij terecht bij het energieloket. “Het energieloket beschikt over een uitgebreid netwerk. Zo zijn we nu in gesprek met de gemeente over financiering voor een vergroeningsinitiatief, wat tot nu toe heel positief verloopt.”

Wil jij net als Ewald energie besparen? Ontdek welke stappen jij kunt zetten. Zo gecheckt bij het energieloket.


Naar boven

"Dit is het moment om je bedrijf te verduurzamen"

Surinaams eethuis Millie’s Corner is al 22 jaar een begrip in Overvecht. Om dat ook in de toekomst te blijven, wil eigenaar Nicolaas Thé graag verduurzamen. Het is zijn ambitie om aardgasvrij te kunnen koken en ondernemen. Daar komt veel bij kijken en het is een flinke investering. Gelukkig kon hij voor hulp bij dit proces aankloppen bij het Energieloket van de gemeente Utrecht. Daarmee is de eerste belangrijke stap gezet.

"De noodzaak is duidelijk, want de energieprijzen blijven maar stijgen", zegt Nicolaas. "Maar waar te beginnen? Als je zelf gaat googelen komt er veel op je af. Dan is het fijn dat er met het Energieloket een centraal punt is waar je als ondernemer in Utrecht met je vragen terecht kan. We zijn al samen aan het inventariseren wat er allemaal nodig is om mijn ambitie in de praktijk te brengen. Daar heb je veel aan, want verduurzamen begint met inzicht in wat er moet gebeuren."

Puzzel leggen

Vanuit het Energieloket staat Ezra Schussler hem bij met advies. Hij noemt dit een mooi voorbeeld van samenwerking tussen het Energieloket en ondernemers die willen verduurzamen. "Deze ondernemer ziet dat er iets moet gebeuren en klopt bij ons aan. Dan ontstaat er een mooie samenwerking waarin we samen de puzzel gaan leggen. We kijken naar de subsidies waarvoor hij in aanmerking komt, naar vergunningen die hij nodig heeft en brengen hem in contact met de juiste partijen die de techniek kunnen verzorgen. Zo proberen we actief te begeleiden, zodat de ondernemer een weloverwogen keuze kan maken."

Het Energieloket is sinds 2020 de digitale toegangspoort voor ondernemers in Utrecht die hulp willen bij hun verduurzamingsvraagstukken. Via de website komen ze in contact met de adviseurs van de gemeente Utrecht. Zij denken mee in de breedste zin van het woord en wijzen de weg naar de juiste specialisten als dat nodig is. Daarnaast biedt het Energieloket hulpmiddelen. Neem de Milieubarometer, die inzicht geeft in het energieverbruik.

Ook helpt het Energieloket ondernemers met financieringsmogelijkheden, zoals de subsidie Energieloket verduurzaming vastgoed Utrecht voor technisch, organisatorisch of procesmatig advies over verduurzaming van vastgoed en bedrijfsprocessen. Ondernemers krijgen de helft van de advieskosten vergoed.

"Wij verlagen de drempel om in actie te komen. Sommige ondernemers weten niet wat er allemaal mogelijk is"

Groene triggers

Steeds meer ondernemers maken gebruik van het Energieloket. De klimaatambitie en de huidige energiecrisis dwingt hen ertoe in actie te komen om hun bedrijf te verduurzamen. "Dit is hét moment", zegt Marianne Lamberts van het Energieloket. "Kostenbesparing, voorbereiden op een aardgasvrije toekomst, concurrentievoordeel of comfortabele werkplekken: het zijn allemaal redenen om energie te besparen en te verduurzamen. Er zijn ook steeds meer ondernemers die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid willen nemen, zoals transporteurs die willen investeren in elektrisch vervoer."

Voldoen aan of vooruitlopen op wetgeving is een andere stimulans om te vergroenen. "En vooruitstrevend zijn in verduurzaming kan bedrijven ook voordeel opleveren bij het binnenhalen van opdrachten. Sommige opdrachtgevers willen dat hun leverancier duurzaam te werk gaat. Denk aan emissieloos vervoer in de transportsector."

Een trigger kan ook zijn dat je weet wanneer de wijk waarin je onderneemt van het gas afgaat. Dit kun je vinden op de interactieve kaart met warmteoplossing per buurt op de website www.utrecht.nl/tvw. "Dan weet je dus wanneer je een alternatief moet hebben. Het is altijd fijner dat je daar zelf over kan nadenken én gebruik kan maken van een natuurlijk of logisch moment. Denk daarbij bijvoorbeeld aan installaties die aan vervanging toe zijn of aan groot onderhoud aan het gebouw. Door investeringen te combineren, bespaar je vaak geld."

"De noodzaak is duidelijk, want de energieprijzen blijven maar stijgen."

Belemmeringen

Niets gaat vanzelf, zeker verduurzamen niet. Wat de belemmeringen zijn voor de bereidwillige ondernemer? Marianne: "Allereerst de investeringen die ze moeten doen. Zeker in deze tijd, waarin de energielasten hoog zijn. Als je dan ook nog last hebt gehad van de coronacrisis en nu moet investeren, dan is daar niet altijd geld voor. Dat moet ergens anders vandaan komen. Zo is er het Energiefonds van de gemeente en provincie Utrecht, waar ondernemers terecht kunnen voor leningen voor verduurzaming. Je kunt daarvoor ook bij steeds meer banken terecht. Wij kunnen je de weg wijzen."

Ondernemers lopen er ook tegenaan dat er soms vergunningen nodig zijn om te verduurzamen, bijvoorbeeld als je een installatie op het dak wil plaatsen. "Het is goed om dat als eerste te checken. Soms denken ondernemers in hun enthousiasme: we gaan beginnen. Dan komen ze er tijdens het traject pas achter dat er een vergunning nodig is."

Zelf aan zet

De professionals van het Energieloket staan voor ondernemers klaar, maar uiteindelijk zijn die zelf aan zet. Ezra: "Wij verlagen de drempel om in actie te komen. Sommige ondernemers weten niet wat er allemaal mogelijk is. Klop gerust bij ons aan, er zijn geen kosten verbonden aan onze advies en hulp."

Ondernemer Nicolaas Thé van Millie’s Corner is blij dat hij die stap alvast gezet heeft. "In 2025 hopen we helemaal klaar te zijn. Elk jaar een nieuwe investering, totdat we met ons bedrijf helemaal aardgasvrij zijn. Wellicht kunnen we als een soort pilot fungeren en zijn we straks een voorbeeld voor andere mkb-bedrijven in Utrecht."


Naar boven

Timon verduurzaamt met hulp van het Energieloket

Het Energieloket van gemeente Utrecht helpt ondernemers, instellingen, verenigingen en vastgoedeigenaren te verduurzamen. Paul Brouwer, projectleider bij Timon, schakelde deze hulp in en ontving subsidie voor energiebesparende maatregelen. “Het is de perfecte plek om te beginnen met informatie verzamelen.”

Timon zet zich in voor gezinnen, jongeren en jongvolwassenen met problemen. De stichting biedt ook noodopvang, onder andere in Utrecht. Paul: “In deze panden vangen we jongeren op die om verschillende redenen geen dak boven hun hoofd hebben.” De meeste panden huurt de organisatie van gemeente Utrecht, maar sommige zijn in eigen beheer. En daar wilde Paul mee aan de slag. “Wij moeten verduurzamen. Ik ben er thuis mee bezig – ik heb zonnepanelen liggen – en ik vind dat we als organisatie niet meer achter kunnen blijven.”

Samen isoleren

Eén van de panden die Timon beheert, ligt aan de Gambiadreef in Overvecht. “De gemeente benaderde ons voor de pilot ‘Samen Isoleren aan de Gambiadreef’. Zo kwamen we in contact met een energieadviseur van het Energieloket.  We kregen goede adviezen over energiebesparende maatregelen.”

Marianne Lamberts is energieadviseur van het Energieloket. “Wanneer mensen vragen hebben over het verduurzamen van hun instelling of onderneming en niet weten waar ze moeten beginnen, zijn ze bij ons aan het juiste adres. Er is tegenwoordig zoveel informatie over verduurzaming en energiemaatregelen. Het is logisch dat je door de bomen het bos niet meer ziet.”

Drempels weghalen

Het Energieloket behandelt binnen 3 werkdagen de vraag van een ondernemer. Een adviseur neemt vervolgens persoonlijk contact op. Marianne: ‘’We helpen je altijd verder. Dat kan op verschillende manieren. Een collega bij de gemeente kan helpen, soms verwijzen we je door naar een expert of we helpen je direct met een subsidieaanvraag.” Het Energieloket haalt vooral een drempel weg om aan de slag te gaan met energiebesparing in organisaties, bedrijven en instellingen. “Want wij snappen dat ondernemers het druk hebben met hun eigen werkzaamheden en dat duurzaamheid niet per se bovenaan de agenda staat”, aldus Marianne. “Daarom faciliteren wij vanuit de gemeente dit informatiepunt.”

Perfecte plek

Via het Energieloket werd Paul gewezen op een subsidieregeling. “We kregen subsidie wanneer we minstens 2 isolerende maatregelen uitvoerden. We isoleerden het dak en de vloeren én we brachten spouwmuurisolatie aan in 1 van onze gebouwen. De subsidie hiervoor vroegen we aan met hulp van een energieadviseur. Het is fijn om goede adviezen te krijgen bij trajecten die voor sommigen soms nog abracadabra zijn. Het Energieloket is de perfecte plek om te beginnen met informatie verzamelen.”

De beste timing om volgens Paul energiebesparende maatregelen uit voeren, is op natuurlijke momenten. ‘’Eén van onze panden had al een nieuw dak nodig. Als je er dan ook nog eens subsidie voor kan krijgen, wordt een verbouwing financieel aantrekkelijk.” Marianne van het Energieloket is het daar helemaal mee eens: “Dit zijn de momenten dat je al bezig bent met een investering. Je kunt dan zelf de regie nemen om stap voor stap duurzaam te worden. Denk er al over na en laat je niet verrassen door verplichtingen die hoogstwaarschijnlijk in de toekomst op je af gaan komen.”


Naar boven

The Nox Hotel: duurzaam monument in hartje Utrecht

The Nox Hotel heeft een bijzonder – en sinds kort duurzaam – gebouw in het centrum van Utrecht. Dit monumentale pand uit de 17e eeuw is nu aardgasvrij en er is enorm ingezet op energiebesparing. De verbouwing bleek daarvoor het perfecte moment. Zonnepanelen, dakisolatie, driedubbel glas, een warmtepomp… The Nox Hotel heeft het nu allemaal. De aanpak leverde het hotel The Green Key op: een internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en zakelijke markt. General manager Stefanie Bolk geeft ons een rondleiding door dit bijzondere en duurzame monumentale pand.

Duurzaam ondernemen in de praktijk: The Nox Hotel in Utrecht

Deze video met audiodescriptie bekijken? https://youtu.be/_JsDfzlrlMc

Naar boven


De duurzame sporthal van tafeltennisvereniging SVE

Utrechtse sportclubs zijn goed bezig met het verduurzamen van hun eigen accommodatie of sporthal. In opdracht van de gemeente Utrecht helpt SportUtrecht deze clubs. Sinds 2015 hebben al 60 Utrechtse sportclubs een energiescan gedaan. Ook zijn er in totaal zo'n 3200 zonnepanelen op de daken geplaatst, 100 velden van ledverlichting voorzien en 10 clubhuizen duurzaam gerenoveerd. Een van de sportclubs die goed bezig is met verduurzamen, is tafeltennisvereniging SVE uit Utrecht. Pieter Jeen de Boer (SVE) en Irene Mobach (SportUtrecht) vertellen er in de video meer over.

Utrechtse sportclubs verduurzamen

Hulp en contact Duurzaam ondernemen