Prostitutie Het Nieuwe Zandpad

Een impressie van hoe het Nieuwe Zandpad eruit kan gaan zien. Links van de vecht staan bomen en gebouwen in een rustige omgeving

Utrecht krijgt een nieuwe plek voor raamprostitutie. Het Nieuwe Zandpad komt langs de Einsteindreef te liggen, met een toegang vanaf het Zandpad. Allerlei organisaties zorgen ervoor dat het Nieuwe Zandpad een prettige en veilige werkplek wordt voor de sekswerkers. Om misstanden tegen te gaan heeft Utrecht de regels strenger gemaakt.

Ontwerp

De gemeente gaat in gesprek met ondernemers over de plannen voor het Nieuwe Zandpad.

Aan het Nieuwe Zandpad komen:

 • 162 werkruimten voor raamprostituees in 2 verdiepingen
 • kantoren voor de exploitanten
 • de Huiskamer Aanloop Prostituees (HAP)
 • parkeerplaatsen

De gemeente knapt het hele gebied op tussen de Vechtdijk en de Rode Brug en bij het Nieuwe Zandpad zelf. Klanten parkeren op parkeerplaatsen aan beide kanten van de Einsteindreef en lopen dan naar de prostitutiestraat. We verleggen de loop- en fietsroutes.

Bomen en hagen zorgen dat het Nieuwe Zandpad straks niet helemaal in het zicht ligt van omwonenden en voorbijgangers. Het gebied wordt ook weer niet té dicht beplant, omdat het wel veilig en overzichtelijk moet blijven. De boten in de Vecht gaan weg. Bekijk het plan voor de omgeving (pdf, 50,16 MB).

Een veilige werkplek

Sekswerkers moeten op het Nieuwe Zandpad veilig en zelfstandig hun beroep kunnen uitoefenen, in een prettige werkomgeving. De verantwoordelijkheid ligt als eerste bij de ondernemers. De gemeente verhuurt de grond, geeft vergunningen aan exploitanten, schrijft de sekswerkers in en ziet erop toe dat iedereen zich aan de regels houdt.

Zo houden we het veilig.

 • Het Nieuwe Zandpad krijgt één ingang en we richten de omgeving zo veilig mogelijk in.
 • De exploitanten zorgen dat de prostitutiestraat, de omgeving en de werkruimtes netjes blijven en dat iedereen zich gedraagt zoals het hoort. Zij melden signalen van mensenhandel en dwang bij gemeente of politie.
 • Ook op het Nieuwe Zandpad kunnen sekswerkers in een huiskamer terecht. Indien zij dat wensen, komt er meer service en hulp.
 • Strengere lokale regels. De eigenaar en exploitanten van prostitutieramen mogen hun positie tegenover de sekswerkers niet misbruiken. Een exploitant krijgt een vergunning voor maximaal 32 werkruimtes. Daarmee stimuleren we concurrentie en voorkomen we dat wantoestanden bij één exploitant leiden tot sluiting van de hele raamprostitutie.
 • We maken afspraken over controle en het netjes houden van de omgeving.

Meer informatie

 • Woont u in de omgeving van het Nieuwe Zandpad? Lees wat wij samen met de bewoners doen om straks overlast in de buurt te beperken onder Omwonenden.
 • Wilt u weten waarom de ramen aan het Zandpad en de Hardebollenstraat zijn gesloten? Of meer weten over de voorbereiding van het Nieuwe Zandpad? Bekijk de Voorgeschiedenis.
 • Op onze nieuwspagina houden we u op de hoogte van de stand van zaken op dit moment.

Hulp en contact

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.30 uur
Donderdag 8.30 - 20.00 uur