Sekswerk

In Utrecht is het mogelijk om sekswerk uit te oefenen. Ook zijn er mogelijkheden voor ondernemers die een seksbedrijf willen runnen. Er is nu geen mogelijkheid voor raamsekswerk. De tippelzone is sinds juli 2021 definitief gesloten.

Soorten sekswerk

  • Er is ruimte voor maximaal 6 seksbedrijven. Bijvoorbeeld bordelen of privéhuizen. Dit mag alleen op plaatsen die in bestemmingsplannen (onderdeel van het omgevingsplan) zijn aangewezen.
  • We verlenen vergunningen voor seksbedrijven en escortbedrijven (bemiddeling tussen klant en sekswerker).
  • Er is nu geen mogelijkheid tot raamprostitutie in Utrecht.
  • We verlenen geen vergunningen meer voor straatsekswerk want de tippelzone is gesloten.

U mag niet thuis een seksbedrijf hebben.

Zelfstandig en veilig

Sekswerkers moeten zelfstandig, veilig en legaal hun werk kunnen doen, op een prettige werkplek. De gemeente en andere organisaties doen er alles aan om te zorgen dat sekswerkers niet worden uitgebuit.

Toekomst van sekswerk

We werken aan nieuw beleid voor sekswerk in Utrecht. Zodat sekswerk voor iedereen schoon, veilig en transparant is. Dat beleid maken we samen met sekswerkers, hulpverleners, politie en Openbaar Ministerie en andere direct betrokkenen.

De komende 3 jaar doen we 2 proeftuinen.

  1. We willen toestaan dat een sekswerker vanuit de eigen woning werkt. Dit geldt voor 1 persoon per woning.
  2. We willen in de stad 1 of 2 kleine locaties mogelijk maken, met maximaal 15 werkruimten. Sekswerkers kunnen deze werkruimten huren.

We letten op dat sekswerkers gezond en veilig thuis werken. Ook blijven we zorgen voor een groot aanbod van hulp- en dienstverlening aan sekswerkers.

Tijdens de proeftuinen onderzoekt een onafhankelijke partij het nieuwe beleid. We kijken of het beleid moeten aanpassen en of we ermee doorgaan.

Het nieuwe beleid geldt op zijn vroegst in 2024. Eerst besluit de gemeenteraad nog of we de regels aanpassen.

Hulp en contact

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 9.00 – 17.00 uur