Vergoeding voor maaltijden aan huis

Kunt u door uw leeftijd of een beperking niet zelf koken? En bestelt u daarom maaltijden aan huis? Deze zijn vaak duurder dan maaltijden die u zelf kookt. Misschien kunt u dan een vergoeding van ons krijgen.

Soms medisch advies nodig

Bent u jonger dan de AOW-leeftijd? Dan kunnen wij een medisch advies vragen aan een onafhankelijk arts. Dit is om te weten of het afleveren van maaltijden bij u aan huis nodig is.

Hoe hoog is de vergoeding?

Voor maaltijden aan huis maakt u extra kosten. Alleen voor de extra kosten kunt u een vergoeding krijgen. We kijken ook naar de kosten van gewone maaltijden. Die hebben we nodig om de extra kosten te berekenen. We gebruiken daarvoor de bedragen op de website van het Nibud.

Hebt u een laag inkomen en laag vermogen? Dan krijgt u de maximale vergoeding. Hoe hoger uw inkomen en vermogen is, hoe lager het bedrag is dat u krijgt.

Aanvragen

Voor deze vergoeding vraagt u bijzondere bijstand aan. En vraag dit aan voordat u de kosten maakt.

Vraag bijzondere bijstand aan voor maaltijden aan huis

Wat stuurt u mee?

  • bent u jonger dan de AOW-leeftijd: een verklaring van uw arts of specialist waarin staat dat u niet zelf kunt koken
  • als u een bijstandsuitkering hebt:
    • laatste bankafschriften van alle rekeningen, waarop te zien is hoeveel geld op de rekeningen staat (saldo)
  • als u geen bijstandsuitkering hebt:
    • bankafschriften van alle rekeningen over de afgelopen 3 maanden, waarop te zien is hoeveel geld op de rekeningen staat (saldo)
    • documenten over uw inkomen van de afgelopen 3 maanden, bijvoorbeeld salarisspecificaties (loonstroken).

U vraagt deze vergoeding aan voordat u de kosten maakt. Dan hebt u nog geen rekening (factuur). Als u de vergoeding krijgt, vragen wij u om de rekening naar ons op te sturen zodra u die hebt ontvangen.

Geen vergoeding voor gewone maaltijden

U kunt geen bijzondere bijstand krijgen voor gewone maaltijden. Iedereen heeft kosten voor het kopen en koken van maaltijden. Dit zijn geen bijzondere of extra kosten.

Maaltijden aan huis regelen

Wilt u weten hoe u maaltijden aan huis regelt? Of wilt u samen met anderen in uw buurt eten? Kijk dan op Maaltijden thuis of samen eten.

Hulp en contact Werk en inkomen

Telefoon

14 030

Bereikbaar maandag tot en met vrijdag
9.00 - 17.00 uur

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

Alle contactinformatie