Regelingen van gemeente bij schulden

Met financiële problemen kunt u naar het buurtteam of de gemeente gaan. Op Hulp bij geldzorgen en schulden leest u hoe u contact opneemt. Wij kijken dan welke hulp het beste bij u past. Het kan zijn dat dit hulp bij schulden van de gemeente is. Dit noemen we schulddienstverlening.

Sneller van uw schulden af

Per 1 juli is de tijd voor het aflossen van schulden verkort: van 3 jaar naar 1,5 jaar (18 maanden).

Hulp voordat u (mogelijk) een schuldregeling krijgt

Betalingsregeling

Wij kunnen u helpen om goede betalingsregelingen te treffen met uw schuldeisers. Dit kan alleen als u weinig schuldeisers hebt en u de schulden binnen een redelijke tijd kunt afbetalen.

Stabilisatieperiode

U krijgt hulp bij het op orde krijgen van uw financiële situatie. Dit is bijvoorbeeld: ordenen van uw papieren, werken aan de oorzaak van uw schulden, of aanvragen van financiële regelingen.

Schuldregelingen

Saneringskrediet

Wij berekenen hoeveel u kunt aflossen per maand. Wij doen snel een betalingsvoorstel aan de schuldeisers. We proberen dit binnen 2 maanden te doen. Als zij akkoord zijn, betalen wij uw schuldeisers af. U krijgt een krediet van ons. U betaalt dit krediet met rente in 1,5 jaar aan ons terug. Als dit in uw situatie mogelijk is in die tijd. U krijgt ook hulp bij het voorkomen van nieuwe schulden.

Schuldbemiddeling

Bij schuldbemiddeling krijgt u geen krediet (lening), maar bemiddelen wij tussen u en de schuldeisers. Wij berekenen hoeveel u kunt aflossen per maand en doen een voorstel aan de schuldeisers. Als zij akkoord zijn, betaalt u een zo groot mogelijk deel van de schulden af. Samen met u kijken we of dit mogelijk is in 1,5 jaar. Houdt u zich 1,5 jaar aan de afspraken? Dan krijgt u voor het restant van uw schulden kwijtschelding van de schuldeisers.

Herfinancieringskrediet

Wij betalen in 1 keer al uw schulden af. Voor het totaalbedrag hebt u dan nog een krediet bij ons. U betaalt dit krediet met rente (5% per jaar) in 1,5 tot 3 jaar aan ons terug.

WSNP

Als het ons niet lukt een betalingsregeling te treffen met uw schuldeisers, kunnen wij namens u schuldsanering bij de rechter aanvragen. Dit is de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP). U krijgt dan een bewindvoerder. Die lost dan 1,5 jaar af op uw schulden.

Andere hulp bij schulden van de gemeente

Budgetbeheer

Budgetbeheer betekent dat wij tijdelijk uw geld beheren. Daarmee voorkomen wij dat uw schulden hoger worden. Er zijn 2 vormen:

Totaal budgetbeheer

Wij betalen uw vaste lasten uit uw inkomen. U krijgt huishoudgeld. Ook wel leefgeld genoemd. Dat is geld voor boodschappen en kleding. De hoogte daarvan stellen wij vast in overleg met u. De rest van uw inkomen gebruiken wij voor de betaling van uw vaste lasten. En voor een spaarpotje als dat mogelijk is. 

Basis budgetbeheer

Wij betalen uw vaste lasten uit uw inkomen. De rest van uw inkomen maken wij over op uw bankrekening. U betaalt zelf andere lasten en u reserveert geld voor grote en/of onvoorziene uitgaven.

Hulp bij geldzorgen voor jongeren

Ben je 18 jaar of ouder en jonger dan 27 jaar? Dan kijken wij welke hulp bij het oplossen van schulden het beste in jouw situatie is. Op de pagina Hulp bij geldzorgen aan jongeren lees je hier meer over.

Budgetcursus

Dit is een cursus waarin u beter leert omgaan met geld.

Budgetbegeleiding

U krijgt een periode hulp om overzicht over en inzicht in uw geldzaken te krijgen.

BKR-registratie na einde schulddienstverlening

De BKR-registratie blijft staan tot 5 jaar na het einde van de schulddienstverlening. Is uw schulddienstverlening langer dan een half jaar geleden geëindigd? Dan kunt u aan ons vragen om de BKR-registratie eerder te laten verwijderen. Stuur dan een e-mail naar debiteuren.kbu@utrecht.nl. Zet in de onderwerpregel: 'verwijderen BKR-registratie'. Vermeld daarna in de e-mail uw naam, geboortedatum en telefoonnummer. Lukt het u niet om naar ons te e-mailen? Bel dan naar Werk en Inkomen van de gemeente via 14 030. Wij behandelen uw verzoek binnen 6 weken.

Banken en andere organisaties registreren ook bij BKR. Die registraties kunnen wij niet aanpassen. Lees daar meer over op Bkr.nl.

Hulp en contact Werk en inkomen

Telefoon

14 030

Bereikbaar maandag tot en met vrijdag
9.00 - 17.30 uur

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

Alle contactinformatie