Bijstand en bijverdienen

Hebt u een bijstandsuitkering en kunt u parttime aan de slag? Pak die kans om werkervaring op te doen. Het kan zijn dat u nog steeds een aanvullende uitkering nodig hebt. Hier leest u hoe u uw inkomsten doorgeeft. 

Misschien mag u 6 maanden een deel van uw inkomsten houden naast uw uitkering. Dit heet de vrijlatingsregeling.

Wat doet u als u werk of een klus vindt?

Geef uw inkomsten altijd door. Past u af en toe op kinderen in de buurt? Klust u weleens bij vrienden? En krijgt u daar geld voor? Of verkoopt u spullen op de vlooienmarkt? Ook die inkomsten geeft u aan de gemeente door.

Volg onderstaande stappen. Dan voorkomt u dat u eerst te veel uitkering krijgt en daarna onverwacht minder.

  1. Geef zo snel mogelijk door dat u werk hebt. Geef ook door hoeveel u ongeveer gaat verdienen. U geeft dit door met het formulier 'geef nieuw of ander (vrijwilligers)werk door' via www.utrecht.nl/bijstandwijzigingen. Voeg documenten toe als u die al hebt. Bijvoorbeeld een arbeidscontract.
  2. Hebt u nog geen documenten? Stuur die dan zodra u die hebt. Gebruik daarvoor het formulier 'Stuur andere documenten op' via www.utrecht.nl/documentenbijstand.
  3. Wij berekenen het bedrag dat wij maandelijks inhouden op uw uitkering. Kunnen wij met de documenten geen bedrag berekenen? Dan nemen wij contact met u op en spreken wij samen een bedrag af. Gaat u waarschijnlijk meer verdienen dan de bijstandsnorm? Dan kunnen wij beslissen om voorlopig geen uitkering te betalen. Wij informeren u dan hierover.
  4. Stuur iedere maand uw loonstrook naar ons op. Gebruik daarvoor het formulier 'Lever loonstrook of uitkeringsspecificatie in' via www.utrecht.nl/documentenbijstand. Dan weten wij of het afgesproken bedrag klopt.
  5. Hebt u minder verdiend dan het opgegeven bedrag? Dan krijgt u het verschil volgende maand van ons als wij uw uitkering betalen. Hebt u juist meer verdiend? Dan houden wij het verschil in op uw uitkering de volgende maand. Met uw laatste inkomsten schatten wij uw bedrag voor de volgende maand.
  6. Kijk de eerste maand goed of het bedrag dat wij geschat hebben klopt. Ontvangt u meer inkomsten? Houd dit extra bedrag dan apart. Want de volgende maand krijgt u dan minder uitkering.
  7. Gaat u een maand meer of minder werken? Geef dit dan direct door. Dan passen wij het bedrag aan.

Vakantiegeld

Reserveert uw werkgever vakantiegeld voor u? Dan houden wij dit in op uw uitkering. U ziet dit op de specificatie van uw uitkering. Het vakantiegeld dat u in mei of juni van uw werkgever ontvangt, trekken wij dan niet af van uw uitkering over die maand. Dit bedrag mag u dus houden.

Hebt u meerdere werkgevers?

En ontvangt u bij meerdere werkgevers loonheffingskorting? Dan ontvangt u te veel korting. U kunt deze korting maar bij 1 werkgever krijgen. Het bedrag dat u te veel ontvangt moet u later weer terugbetalen aan de Belastingdienst. Die kosten vergoeden wij niet. Dit is wat u kunt doen:

  • Zorg ervoor dat u alleen loonheffingskorting ontvangt bij de werkgever waar uw bruto loon het hoogst is. U ziet op uw loonstrook of het wordt toegepast. Er staat: loonheffingskorting of arbeidskorting.
  • Vraag uw andere werkgever(s) de loonheffingskorting niet meer toe te passen. U kunt daarvoor de loonbelastingverklaring van de Belastingdienst downloaden en inleveren bij uw werkgever. U kunt uw werkgever ook vragen dit voor u te regelen.

Wijzigingen doorgeven

Vergeet niet om wijzigingen in uw persoonlijke en financiƫle situatie direct door te geven. Andere inkomsten die u bijvoorbeeld doorgeeft zijn: alimentatie, erfenis, persoonsgebonden budget, inkomsten uit onderhuur.

Hulp en contact Werk en inkomen

Telefoon

14 030

Bereikbaar maandag tot en met vrijdag
9.00 - 17.30 uur

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

Alle contactinformatie