Bijstand en werk zoeken

Als u een bijstandsuitkering hebt, doet u er alles aan om zo snel mogelijk werk te vinden. Wij helpen u daarbij. En zijn er regelingen waar u misschien gebruik van kunt maken.

Solliciteren

Met een bijstandsuitkering hebt u een arbeidsplicht. Dit betekent dat u er alles aan doet om betaald werk te vinden. U solliciteert ook op werk buiten uw vakgebied waar u een opleiding voor hebt gedaan. En ook op werk waarmee u minder verdient dan uw vorige werk. Wij helpen u als dat nodig is om werk te vinden of om uw kansen op werk te vergroten. U accepteert het werk dat wij voor u vinden. En u zorgt ervoor dat u dat werk houdt.

Lees alle regels die horen bij een bijstandsuitkering

Matchplein: hulp bij werk of opleiding zoeken

Het Matchplein van de gemeente helpt u weer aan de slag te gaan. Met een baan, opleiding of vrijwilligerswerk. We kijken samen met u naar geschikte vacatures, opleidingen of cursussen. We helpen u met solliciteren en bij mogelijke problemen met kinderopvang, geld of taal. U krijgt een vaste contactpersoon.
Hebt u vragen? E-mail naar utrechtwerkt@utrecht.nl.

Online werk vinden met HalloWerk

Bent u handig op de computer of tablet en bent u klaar om (weer) aan het werk te gaan? Dan kan het zijn dat wij u uitnodigen voor de online zelfservice HalloWerk.

Leerwerkplek

Het kan zijn dat u eerst werkervaring opdoet op een leerwerkplek.

Eigen bedrijf

Wilt u een eigen bedrijf starten? Dan kunt u daar misschien (financieel) hulp van ons bij krijgen.

Hulp van andere organisaties

Voor het oplossen van persoonlijke problemen kunnen wij u doorverwijzen naar hulpverleners.

Praktijkroute

Kunt u moeilijk werk vinden? Dan kan uw werkmatcher u vragen om de praktijkroute te volgen. Dan komt u makkelijker aan een baan.

Jobcoaching

Neemt een werkgever u in dienst en heeft u hulp nodig bij het werk? Dan kan uw werkgever voor de kosten van een jobcoach of medewerker die u begeleidt een vergoeding krijgen. Wij kunnen ook aan uw werkgever vragen om dit te regelen. Wilt u dat? Kijk dan op Jobcoach of werkbegeleiding aanvragen door werknemer.

Toestemming vragen voor (tijdelijk) niet solliciteren

Als u een bijstandsuitkering hebt, moet u solliciteren. In sommige situaties kunt u vragen of u (tijdelijk) niet hoeft te solliciteren.

Reiskostenvergoeding

Hebt u een bijstandsuitkering? En krijgt u hulp bij het vinden van werk, of volgt u scholing? Dan kunt u recht hebben op een reiskostenvergoeding als u meer dan 4 kilometer enkele reis per dag reist.

Vergoeding kinderopvang

Krijgt u kinderopvangtoeslag? Dan betaalt u een deel van de kosten voor kinderopvang zelf. Dat is de eigen bijdrage. Hebt u een bijstandsuitkering? En krijgt u hulp bij het vinden van werk of volgt u scholing? Dan kunt u een vergoeding aanvragen voor (een deel van) de eigen bijdrage.

Kleding voor sollicitatiegesprek

Hebt u een minimuminkomen of uitkering en binnenkort een sollicitatiegesprek? Maak dan een afspraak bij Dress for Success om gratis een set nette kleding uit te zoeken.

Nederlandse taal verbeteren

Voor het krijgen van werk is het belangrijk dat uw Nederlands voldoende is. Als dat niet zo is, moet u dat verbeteren.

Computer gebruiken in stadskantoor

Hebt u geen computer? Dan kunt u gratis gebruik maken van de computers in het stadskantoor op de 2e etage.

Hulp en contact Werk en inkomen

Telefoon

14 030

Bereikbaar maandag tot en met vrijdag
9.00 - 17.30 uur

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

Alle contactinformatie