Werken met een arbeidsbeperking

Wilt u aan het werk, maar hebt u een arbeidsbeperking? Dan kunt u hulp krijgen bij het vinden van werk en bij het werk zelf.

U hebt een arbeidsbeperking als u bijvoorbeeld door een ziekte, handicap of verstandelijke beperking:

  • moeite hebt met het vinden of houden van werk, of 
  • hulp nodig hebt die u niet kunt krijgen in een gewoon bedrijf, of
  • niet kunt werken.

Banenafspraak

Kunt u door uw beperking niet het minimumloon verdienen? De regering en werkgevers hebben een afspraak gemaakt over meer banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de banenafspraak. Misschien krijgt u een indicatie banenafspraak. Dit is een verklaring die u kunt krijgen:

  • als de gemeente u helpt of heeft geholpen om aan het werk te gaan, of
  • als u het voortgezet speciaal onderwijs (vso), praktijkonderwijs (pro), of de entree-opleiding in het mbo volgt of hebt gevolgd.

Met een indicatie banenafspraak komt u in het doelgroepregister van UWV. U hebt dan meer kans op werk.

U kunt voor de indicatie banenafspraak zelf een beoordeling arbeidsvermogen aanvragen bij UWV.

U kunt ook contact met ons opnemen voor informatie en advies en hulp bij een aanvraag.
 
E-mail ons: banenafspraken@utrecht.nl
Kunt u niet mailen? Bel dan naar Werk en Inkomen van de gemeente via 14 030.

Beschut werk

Hebt u veel ondersteuning nodig, of een aangepaste werkplek? En kunt u niet in een gewoon bedrijf werken? Dan kunt u misschien beschut werk krijgen. Dan krijgt u veel hulp op de werkplek. En u krijgt ook salaris.

Wil u meer weten of beschut werk aanvragen?

Neem dan contact met ons op voor een gesprek. Eerst kunt u verschillende soorten werk uitproberen. Wilt u daarna graag beschut werk krijgen? Dan doen we samen met u een aanvraag voor beschut werk bij UWV.

E-mail ons: beschutwerk@utrecht.nl
U kunt niet mailen? Bel dan naar Werk en Inkomen via 14 030.

Wajong

U hebt u op jonge leeftijd een ziekte of handicap gekregen. Kunt u daardoor nu en in de toekomst niet werken? Dan kunt u misschien een Wajong uitkering krijgen. Wajong vraagt u aan bij UWV.

Kunt u nu of in de toekomst wel werken? Dan krijgt u geen Wajong. De gemeente kan u verder helpen. U kunt 4 weken voordat u 18 jaar wordt een bijstandsuitkering aanvragen.

Een jobcoach die u helpt als u gaat werken

Hebt u een arbeidsbeperking of een indicatie banenafspraak? Of komt u net van het praktijkonderwijs of voortgezet speciaal onderwijs af? Dan kunt u misschien een jobcoach krijgen. Die helpt u bij het goed inwerken. Aan het eind kunt u het werk zelfstandig doen. Uw werkgever kan hiervoor subsidie jobcoaching bij ons aanvragen. Dan krijgt uw werkgever geld voor de kosten van een jobcoach. Woont u in Utrecht? Dan kunnen wij ook aan uw werkgever vragen om dit te regelen. Wilt u dat? Kijk dan op Jobcoach of werkbegeleiding aanvragen door werknemer.

Loonkostensubsidie (geld) voor uw werkgever

Gaat u werken? En kunt u door een beperking minder doen dan iemand die geen beperking heeft? Dan kan uw werkgever loonkostensubsidie aanvragen. Uw werkgever krijgt dan een geldbedrag. Woont u in Utrecht? Dan kunnen wij ook aan uw werkgever vragen om dit te regelen. Wilt u dat?

Lees meer op Loonkostensubsidie aanvragen door werknemer

Meer informatie over werken met een arbeidsbeperking

Kijk op de volgende websites naar mogelijkheden om werk te vinden:

Werken bij de gemeente

Hebt u al eens gedacht aan werken bij de gemeente? Kijk voor onze vacatures op www.werkenbijutrecht.nl. U kunt reageren op alle vacatures. Solliciteer op de vacature volgens de aanwijzingen die u in de vacaturetekst vindt. Geef in uw sollicitatie duidelijk aan dat u een arbeidsbeperking hebt. U bent van harte welkom!

Hulp en contact Werk en inkomen

Telefoon

14 030

Bereikbaar maandag tot en met vrijdag
9.00 - 17.00 uur

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

Alle contactinformatie