Afval Wat gebeurt er met uw afval?

Jongetje voor krijtbord met daarop getekend kartonnen doos + papier = boekje

Ongeveer 75% van het huishoudelijk afval is nog te gebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Daarvoor moeten we ons afval wel scheiden. Van het afval maken we dan weer nieuwe dingen. Zo houden we steeds minder restafval over, wat goed is voor ons milieu.

Wat gebeurt er met uw gescheiden afval?

Inwoners van Utrecht zijn goed in het scheiden van afval. We horen tot de beste afvalscheiders van de grote steden in Nederland. Maar wat gebeurt er met ons afval nadat het (gescheiden) is opgehaald? Apart ingezameld afval belandt niet alsnog op een grote hoop. Het afval wordt per afvalsoort verwerkt.

Restafval

We scheiden het plastic, blik en pak in de fabriek van het restafval. Wist u dat van plastic flesjes speelgoed wordt gemaakt? Benieuwd wat er gebeurt met het Utrechtse plastic, blik en pak én het restafval nadat het is ingezameld? Bekijk de video.

Groente-, fruit- en tuinafval (gft)

Wist u dat van een sinaasappelschil biogas wordt gemaakt? Benieuwd hoe gft afval een tweede leven krijgt? Bekijk de video.

Papier en karton

Kan er van oude kranten nieuwe kranten gemaakt worden? Bekijk de video over hoe het Utrechtse papier en karton wordt verwerkt.

Glas

Wist u dat glas 100% recyclebaar is zonder verlies aan kwaliteit? Bekijk de video om te zien wat er met glas gebeurt nadat het is ingezameld.

Textiel

Wist u dat van afgedankte spijkerbroeken ovenwanten gemaakt worden? Benieuwd hoe textiel een tweede leven krijgt? Bekijk de video.

Elektronisch afval (e-waste)

Wist u dat 97% van de ingeleverde elektrische apparaten wordt gerecycled? Benieuwd wat er  met elektronisch afval gebeurt nadat het is ingezameld? Bekijk de video.

Klein gevaarlijk afval (KGA)

Wist u dat van oude batterijen nieuwe batterijen worden gemaakt? Bekijk de video om te zien wat u moet doen met klein gevaarlijk afval en hoe het wordt verwerkt.

Meer informatie

Meer weten over afval scheiden? Bekijk dan de website van Milieu Centraal.  

Hulp en contact Afval

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier