(Ver)bouwen en uw buren

Gaat u verbouwen? Uw omgeving kan daar overlast van hebben, vooral uw buren. Misschien zijn uw buren het niet eens met uw plannen. Het is normaal dat u en uw buren met elkaar rekening houden. Als u verbouwt, hebben u en uw buren allebei rechten.

Uw bouwplan en uw buren

Vertel uw buren over uw plannen

Laat altijd aan uw buren weten dat u bouwplannen hebt. Zijn ze het niet met uw plan eens? Dan kan het slim zijn om uw plan te veranderen. Uw buren kunnen bezwaar maken als u de vergunning hebt aangevraagd. U krijgt vaak meer begrip van uw buren als u vooraf vertelt over uw plannen. 

Spreekt u uw buren niet veel of kent u ze niet zo goed? Dan kunt u ook een brief sturen.

Voorbeeldbrief (pdf, 17 kB)

Muur of schutting tussen buren

De muur van een woning staat meestal op de grens van uw grond en de grond van uw buren. Dit geldt ook voor de schutting. In dat geval bent u allebei eigenaar van uw eigen helft. U mag in uw helft balken en ankers plaatsen. U mag daarbij geen schade maken aan de helft van uw buren. Uw buren mogen eisen dat u vooraf hulp vraagt aan een vakman.

U mag iets bouwen tegen een muur die van u en uw buren samen is.

Wilt u weten waar de grens van uw grond precies ligt? Dit kunt u navragen bij het kadaster.

Zie ook Schutting, hek of tuinmuur neerzetten.

Water van daken en goten

Het water van uw daken en goten moet op uw eigen grond vallen. Dit mag ook op de openbare weg, behalve als de gemeente heeft gezegd dat dit verboden is.

Op de afbeelding is de schuur goed geplaatst: het uitstekende dak hangt boven eigen grond. Het regenwater wordt met een goot opgevangen en valt op de eigen grond.

Bouwwerk steekt uit

Het kan zijn dat een gedeelte van uw bouwwerk uitsteekt buiten uw eigen grond. Dit kan door een fout bij de bouw. Maar ook doordat bijvoorbeeld de fundering inzakt of een muur schuin gaat staan. Bij de burgerrechter kunt u toestemming vragen dit zo te laten. Hier moet u voor betalen.

Als u begint met verbouwen

Vertel uw buren als u begint met verbouwen. Zeg ook wat u wanneer gaat doen. Uw buren kunnen dan bijvoorbeeld rekening houden met tijden waarop u veel lawaai maakt. Of u past uw planning aan zodat uw buren minder last hebben.

Op welke tijden mag u aan het werk?

U mag verbouwen of slopen op maandag tot en met zaterdag van 7.00 tot 19.00 uur. Buiten deze tijden moet u toestemming van de gemeente vragen. Dat doet u bij het aanvragen van de omgevingsvergunning.

Werken op de grond van uw buren

Soms moet voor het werk aan uw woning de ladder of steiger op de grond van uw buren staan. Bijvoorbeeld als u wilt schilderen en uw huis staat direct naast de tuin van uw buren. Uw buren mogen dat niet weigeren. Maakt u schade bij uw buren? Dan moet u dit zelf betalen.

Toch last van elkaar

Overlast melden

Hebt u zelf overlast van het bouwen bij uw buren? Dit kunt u online melden.

Doe een melding

Hebt u ruzie met de buren over bijvoorbeeld de plek van de schutting of de heg? De gemeente bemoeit zich daar niet mee. Als u er met de buren niet uitkomt, dan kunt u hiervoor naar de rechter.

Hulp en contact Bouwen en verbouwen